P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Élvezni akarom!
Jótanácsok egy pálinkaesthez

Izgalom, várakozás, kíváncsiság. Vajon milyenek lesznek a pálinkák? Találok köztük kedvemre valót? Érezni fogom a magkaraktert? Felismerem a citrusosságot? A fűszeresség az én poharamban is megjelenik? Remélem nem esek az asztal alá... 

Ne görcsölj, felesleges. Az est azért van, hogy lazán, könnyedén szerezz olyan ismereteket, amelyek eddig kimaradtak az életedből. Ha nem vagy már pálinkaszűz, akkor pedig tökéletes alkalom lesz arra, hogy jobban elmélyítsd eddigi ismereteidet, megismerj új párlatokat, eljárásokat. A magasabb élvezeti faktor eléréséhez nyújt segítséget az alábbi néhány gondolat.

 

kostolo.jpg

 

  • Náthásan, allergiás orral ne kóstolj.    

Bedugult orral ne számíts nagy illatélményre, sőt, ízeket se nagyon fogsz érezni, hiszen még ahhoz is kell a szaglásunk.

  • Pihenten, frissen, jó hangulatban vágj bele.

Nyűgös vagy és fáradt? Tudsz így koncentrálni? Ha nem vagy ott fejben, nem tudod élvezni sem a kóstolót, sem az előadást.

  • Hagyd ki a parfümöt.
Elbűvölő illata van egy muskotályos szőlőpálinkának, de nincs esélye a pézsmával és az ámbrával szemben.
  • Előtte és közben se egyél, vagy igyál fűszereset.
Chilis barbecue, wasabis chips, gyömbéres tea. Mind nagyon finom, de legyalult nyelvvel mit érzel a pálinkából?  
 
  • Szeszmentesen kezdj bele.
Tiszta fejjel könnyebb az ízekre koncentrálni és még az érzékelésed se tompul el. Pont elég alkohol jut a szervezetedbe az est folyamán hidd el.
  • Csipegess a falatkákból, fogyassz sok vizet.
Az alkohol felszívódását és a folyadékpótlást segítik elő. Másik jótéteményük, hogy két minta között semlegesítik a nyelvedet ért hatásokat, így tiszta lappal kóstolhatod a következő tételt.
  • Ne egyszerre, legalább két kortyban kóstolj.
Csak így érdemes, hogy élvezni is tudd az italod. Engedd, hogy kibontakozzanak az ízek. Felejtsd el a "húzóra" ivást!
Nem baj, ha nem jön át elsőre mindaz, amit a pálinka jellemzése közben hallasz. A második kortynál már jobban tudsz rákoncentrálni, hogy egy adott jelző mihez kapcsolható az ízében, vagy illatában. Így se megy? Na és? Mindenkinek másban jobb az illat-, vagy ízfelismerő készsége. Attól még fantasztikusan lehet élvezni egy pálinkát, hogy nem tudjuk szavakhoz kötni az élményünket, csak belül érezzük azt! Mosolyogj ha tetszik, az még a szépen hangzó jelzőknél is szebben mutatja ki a véleményed!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4212405863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) marillenknödel (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (16) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (2) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vásárlás (1) vegyigyümi (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő