P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Milyen a jó pálinka?

Legalább 50 fokos, de inkább 52. Szilva, esetleg még szóba jöhet a kajszi, vagy a törköly. Felismerhető jegyei a fogyasztásnál könnybe lábadt szem és a folyékony tűz érzete a toroktól a gyomorig. Na jó, az eperfa hordós is rendben van, meg az ágyas is. Persze csak véknyan, hogy csak egy kis színt kapjon, meg egy kis plusz zamatot. Esetleg még egy leheletnyi méz is elfér benne, attól olyan szép kerek lesz és még a csajok is megisszák. Talán tévednék?

Sokan vagyunk sokfélék, ahogy mondani szokták. Éppen ezért jó eszmecsere alap a fenti kérdés, borítékolható a sok ismeret, szokás, vagy tapasztalat különbözőségek miatti szópárbaj. A pálinka kapcsán legtöbbször az alkoholfok szokott előtérbe kerülni, mert valahogy megszoktuk, hogy annak erősnek kell lennie. Eleink amikor hígították a pálinkát, sokszor tapasztalták, hogy egy bizonyos alkoholfok alatt az beopálosodik, beszürkül, olyan lesz mintha pár csepp tejet adtunk volna hozzá. Rájöttek, hogyha erősebbre hagyják, akkor ez nem következik be, tiszta marad az ital. Az évszázadok alatt kialakult tapasztalati főzést egyre inkább kiegészítették a megszerzett tudományos ismeretek. Így ma már tudjuk, hogy a behígított pálinka az erjedés során keletkező és a lepárláskor bedúsuló kozmaolajok miatt opálosodhat be, melyet a nem megfelelő cefrézés csak elősegít. A kozmaolajok alkoholban oldódva láthatatlanok, de amint a víz mennyisége több lesz, mint az alkoholé, kicsapódhatnak.

 

retegzodes.png

Rétegződő opálos és magas alkoholtartalmú párlatok

A pálinkatörvény 37,5 foktól 86 fokig engedélyezi a pálinka név használatát. Mind a két végletre találhatunk példát a kereskedelmi főzdék kínálatában. Az elsőt túl alacsonynak tartom, az utóbbit pedig kamikaze megoldásnak. Vannak gyümölcsök melyeknek jól áll a könnyedebb alkoholtartalom, jellemzően a bogyósok, de ugyanúgy megvannak azok a pálinkatípusok is, amelyek könyörögnek a több szeszért. Ide leginkább a törkölyök, a testesebb gyümölcsök, vagy a barrique érlelésűek tartoznak. Azt tudnunk kell, hogy a legtöbb íz és illatanyag az alkoholban oldódik, ezért érdemes kísérletezgetni, hogy hol érezzük azt a leggyümölcsösebbnek.

Szilva, alma, kajszi, törköly. Ők vezetik a toplistát. Nem véletlenül, hiszen mindegyikből bőségesen áll rendelkezésre nemcsak ültetvényekben, hanem még a családi kertekben is. Ez viszont nem azt jelenti, hogy itt a vége, minden más felejtős. Gyönyörű pálinkák készülnek körtéből, birsből, meggyből, hogy csak az ismertebbeket említsem. Manapság már nem is akkora újdonság, ha valaki bodza, kökény, vagy vackor pálinkát kedvel. Kinyílt a világ, a vadgyümölcsök mellett már a zöldségpárlatok is felbukkantak, úgy mint a zeller, cékla, sárgarépa. Sőt, a legújabb és igencsak izgalmas tételek már több gyümölcs házasításából készülnek, új ízkombinációkat létrehozva. Legyünk nyitottak, hogy megtaláljuk az ízlésünkhöz megfelelőt.

 

ermek.jpg

Quintessence Pálinkaverseny érmei

 

Ez mind rendben van, de akkor ezek közül mégis mi az ami jó pálinka? Talán az, ami érmet nyert egy versenyen? Meglehet. Napjainkban szép számmal rendeznek országos, vagy regionális versenyeket, ahol hozzáértő, tapasztalt szakemberek bírálnak. Többségüket ismerem, megbízható, elfogulatlan értékelést adnak a vizsgált tételekről, mely jó visszajelzés a készítőnek és jó a fogyasztónak is. Hozzá kell tennünk, hogy attól, hogy aranyérmes kajszit iszol, még nem feltétlen lesz a kedvenced. Lehet, hogy más karaktert kedvelsz. Egy citrusosan könnyed, virágos jegyekkel teli kajszi nem fog elvarázsolni, ha téged inkább a mélyebb, lekvárosabb ízek ejtenek rabul.

A lágyabb vonalat képviselik, amolyan "belépőpálinkák" az ágyasok. Könnyen fogyasztható harmónikus italok, melyekben még a leglaikusabb is kiérzi a gyümölcs fajtáját az aszalványoknak köszönhetően. Újdonság, de már van rá példa, hogy az alkoholfok növelésével és egy "agresszívabb" ágyazással elkészített esszenciában a markánsabb élményeket keresők is megtalálják számításukat. A mézet pedig felejtsük el, ha a gyümölcsösségben akarunk gyönyörködni. Likőrössé, tompábbá teszi a pálinkát, éppen a gyümölcs lényegét rombolja szét. Tegyük hozzá, a pálinkatörvény is kifejezetten tiltja ezt a párosítást, szeszesitallá degradálja az ilyen termékeket.

Egy jó pálinkát nem az érmei száma, az alkoholfoka, vagy a gyümölcs fajtája határoz meg. Igazából mindössze három fontos ismérve van. Az egyik az, hogy technológiailag tiszta legyen, azaz ne legyen benne elő-, vagy utópárlat. Másodsorban, hogy tükrözze a gyümölcsének ízét, illatát, annak jellemző karaktereit. És mind közül a legfontosabb, hogy neked tetsszen! Ha úgy érzed hogy ízletes, harmónikus és örömmel tölt el már magának a fogyasztásnak is az élménye, akkor megérkeztél, megtaláltad a jó pálinkát!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4212405169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2017.05.26. 14:01:30

"Kinyílt a világ, a vadgyümölcsök mellett már a zöldségpárlatok is felbukkantak, úgy mint a zeller, cékla, sárgarépa."
Szerintem ami zöldsegböl keszült, az mar nem palinka, hanem inkabb valamifele vodkaszerüseg.

Pierr Kardán 2017.05.26. 14:20:03

Zöldségből nem lehet pálinkát főzni.

Gyümölcsből lehet pálinkát főzni, zöldségből vacsorát lehet főzni!

Girhes 2017.05.26. 14:28:37

Számomra a jó pálinka az, amitől másnap nem fáj a fejem.

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2017.05.26. 15:04:44

@Irbisz: @Pierr Kardán: Igazatok van, a zöldségből készült nem lehet pálinka, csak párlatnak hívhatjuk. Viszont a vodkaszerűséggel már nem értek egyet. A vodka alapvetően egy neutrális ízű, illatú párlat, aminél előny a minél lágyabb, selymesebb "íz", minden zavaró elem nélkül. A zöldségpárlatok nem ilyenek. Markánsan mutatják az alapanyag karaktereit, mind ízben, mind illatban. Konkrétan egy szép sárgarépapárlat illatában a nagyi húslevesére emlékeztet, pontosabban a benne lévő répára. :-)

@Girhes: Alapvető elvárás! :-) Kerüld a cukorral tuningolt, valamint az elő-, és utópárlatos pálinkákat, nem lesz gond. Ja, meg persze a mérték! :-)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.05.26. 17:42:48

Egyszer majdnem ittam zellerpálinkát. Egyszer. Majdnem.
És ezzel mindent el is mondtam róla :)

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2017.05.26. 18:11:31

@Firestarter.18: Ez ilyen. :-) Nagyon megosztóak a zöldségpárlatok, nem mindenkinek sikerül élvezeti értéket találni benne, főleg ha már az alapanyagot se szereti. Ezeket leginkább a gastro felhasználás jellemzi, amikor egy ételkreációt emel új szintre. Úgy tűnik az én barátaim eléggé a gourmet szinten vannak, mosolyogva tolják be a sárgarépa párlatomat. Remélem nem csak a szesztartalom miatt... :-)

Irbisz 2017.05.26. 18:34:25

Hogy egy gourmet mit eszik, iszik meg, azert legyünk öszintek, nagyon gyakran nem mervado a minöseget, izletesseget tekintve, mivel a gourmetek a sznobizmus top 10-ben benne vannak, es nem a masodik feleben :)
Ez persze nem azt jelenti hogy a sargarepa/zellerparlatod ne lenne remek, en mindenesetre megkostolnam szivesen, kiserletezö alkat vagyok, szajvizillatu es izü mentalikörtöl kezdve limonchelloval kevert sörön keresztül a kömenymagpalinkaig barmit hajlando vagyok megkostolni :)

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2017.05.26. 20:48:57

@Irbisz: Gourmet... Igazából nem szeretem ezt a szót, inkább egyszerűen a jó és finom kedvelését mondanám helyette, akár ételről, akár italról van szó. Számomra is inkább egy divatszóvá vált, amit már hamburgerre, sült krumplira vagy akármire is használunk már. Na mindegy. Ha felénk jársz (Dunakanyar) bármikor a vendégem vagy egy sárgarépa párlat kóstolásra, sőt, mutatnék neked egy-két elborult pálinkakísérletet. :-) Nevem, elérhetőségem a blogon megtalálod, hívj, vagy írj!
Viszont sörben vaskalapos vagyok! Limonchello, grapefruit, menta, lópikulatudjami nekem ne kerüljön a sörbe, mert akkor az már nem az! Szerintem. :-)

Kelly és a szexi dög 2017.05.26. 21:35:36

az a nikontinízű decis kiszerelésű cserkó...na, az nem hiányzik!

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2017.05.26. 22:01:17

@Kelly és a szexi dög: Csak nem a feketecímkésre gondolsz? Azt elhiszem, ha hanyagolnád. Finomszesz + aroma. Helyette javasolnék egy kellemes szomolyai fekete cseresznyét, ami tényleg az, ami. Cseresznyéből nem könnyű igazán karakteres pálinkát főzni, mert eléggé könnyed, törékeny aromakomponensei vannak, de a szomolyai túllép ezen. Egy próbát megér! :-)

11110000 2017.05.27. 15:34:36

"a legújabb és igencsak izgalmas tételek már több gyümölcs házasításából készülnek"
Legújabb?
Mióta csak a pálinkát feltalálták, van több gyümölcs házasításából készült pálinka, azon praktikus okból kiindulva, hogy sok embernek nincs egy főzetnyi cefrére való egyfajta gyümölcse, viszont mindből jóval több van, mint amennyiből lekvárt akarna főzni.

Vegyespálinka a neve.

Örülök, hogy újdonsággal szolgálhattam.

11110000 2017.05.27. 17:41:13

@Kelly és a szexi dög:
Decis szerintem pont nem volt, féldecis és kétdecis volt belőle.
És nem volt az annyira rossz, a barna címkés barack meg kifejezetten jó volt, már az illata is.

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2017.05.27. 19:22:15

@11110000: A vegyesgyümölcs vitathatatlanul velünk van már azóta, mióta pálinkafőzés létezik, nem éppen újdonság. Többnyire a kényszer szülte, mert a kis mennyiségű gyümölcsöket sem akarták kidobni, hanem inkább egybegyűjtötték és úgy főzették ki. Igen, ez a hamisítatlan vegyigyümi.
Viszont az elmúlt években egy újabb elképzelés látott napvilágot, miszerint már nem a kényszer, hanem a kísérletezgetés és kreativitás vezérelte a különböző gyümölcsök, ízek párosítását. Jellemzően két hasonló, vagy egymást valamilyen módon kiegészítő gyümölcs házasításáról van szó, egy új, harmónikus, a megszokottól eltérő ízvilág létrehozásának céljával. Ezek a pálinkák hosszas tervezgetések, próbák, kísérletezgetések (aromakomponensek, arányok...) eredményeként születnek. Nagyon jó a fogadtatásuk mind a fogyasztók, mind a szakmabeliek oldaláról. Új színt visznek a pálinka világába.
És igen, a jogszabályi meghatározás szerint ezek is vegyesgyümölcs pálinkának minősülnek, de messze-messze túlmutatnak a régmúlt idők vegyigyümijein.
Itt kettőről is írok pár sort. parlatvezetes.blog.hu/2017/05/27/ezerarcu_palinka#more12407573

Örülök, hogy újdonsággal szolgálhattam. :-)

11110000 2017.05.27. 22:37:02

@Muslicza úr:
Magyarul tök ugyanazt akarod újdonságként eladni, amit már vagy 1000 éve csinálnak.

"messze-messze túlmutatnak a régmúlt idők vegyigyümijein"
Semmivel sem mutatnak túl.

Saját írásodra hivatkozni referenciaként saját állításod alátámasztására meg több mint ciki.

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2017.05.28. 08:30:53

@11110000: Referencia? Egyszerűen több infó, két a beszélgetés témájához tartozó házasításról, pálinkablendről.
Száz szónál is többet ér egy korty belőlük, talán úgy érthetőbbé válik mindaz amit írtam. Ha már megvolt és nem ízlett, akkor ennyi, kár csépelni a semmit, biztos lesz valami más, ami kedvencé válhat. :-)

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő