P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Pálinka, vagy párlat?

Van az a bogaras hasonlat, tudod, nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar. Gyerekfejjel kellett egy kis idő mire felfogtam, hogy ez mit is jelent, de legalább ez alapján már tudtam értelmezni ezt pálinka és párlat kapcsolatában is. Mutatom is.

Akkor szerkesszük át a fenti hasonlatot nekünk megfelelőre. Nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. A párlat egy gyűjtőfogalom, melybe minden erjesztett alapanyagból lepárlással készült szeszesital beletartozik. Így a pálinka is. Viszont, hogy mi lehet pálinka, az ezen túl már csak sokkal több feltétel mellett teljesülhet.

bogaras.png

 

  • 100 %-ban gyümölcsből készült, semmilyen adalékot nem tartalmazhat, nem színezhető, nem édesíthető, vagy ízesíthető (a hordós és gyümölcságyas érlelés nem számít bele, de pl. a méz igen)
  • kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga
  • a gyümölcsöt, illetve a törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták
  • minimum 37,5 v/v %-os maximum 86 v/v %-os lehet
  • a nevet kizárólag pálinka szóalakkal lehet feltüntetni
  • csak Magyarország használhatja a pálinka, és négy osztrák tartomány a barackpálinka megnevezést

A fenti kitételek miatt a déli gyümölcsökből készült párlatok sem lehetnek pálinkák, hiszen a narancs, vagy az ananász sem őshonos, hazai termesztésű gyümölcs. Hasonlóan jár a répa, vagy a cékla is, mivel ők ugyan Magyarországon honosak és termesztettek is, de nem gyümölcsök. Hiába felelnek meg a többi kitételnek, bukták az elnevezést. Így számukra marad a az ananász párlat, vagy cékla párlat elnevezés.

Mindennek a lényege, hogy a lepárlási eljárásra, vagy földrajzi területmeghatározásra, illetve egyéb speciális feltételekre kihegyezett párlatok ún. eredetvédettség alatt állnak. Míg másoknak ez a whisky, a konyak, vagy éppen a rum, nekünk pedig a pálinka.

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr1312443177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) marillenknödel (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (16) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (2) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vásárlás (1) vegyigyümi (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő