P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Ezerarcú pálinka

Mire jó a pálinka? Arra, hogy disznóvágáskor ne fázzunk hajnalban, vagy több pénz jöjjön össze a menyasszonytáncnál.  Ja, meg ha nagyapa kimegy kapálni a szőlőbe... Jó még másra is? Jó még máshogy is?

Hiszem, hogy ennél sokkal többre hivatott. Minőségileg is eljutottunk már odáig, hogy önmagában is helytáll a gasztronómia széles palettáján. Íze, illata, zamata felér egy testet, lelket kényeztető simogatással. Olyan repertoár áll rendelkezésünkre hazánk gyümölcseiből, hogy számomra elképzelhetetlen, hogy valaki ne találna önmagának is kedveset közülük. Frissesség, parfümösség, mély testes vonások, lekvárosság, tüzesség, vagy simulékonyság, mindegy melyik áll közel hozzánk, biztos, hogy megvan a jelzőhöz tartozó pálinka.

 

disznovagas.jpg

Fortepan/Korenchy László: Disznóvágás 1925

 

A tiszta gyümölcspálinka mellett, egyre ismertebbé válnak a fahordós, vagy az ágyas pálinkák is. Ezen típusok között is elég szép számban állnak különböző íz, illat és alkoholerősség variánsok. Megjelentek a gyümölcsök kombinációjából  megalkotott pálinkablendek is, új színt hozva a fogyasztók számára. Izgalmas eredmények, érdekes párosítások születtek így. Meggy és málna, szőlő és birs, csak hogy két végletes példát hozzak fel. A meggy és a málna tökéletesen megmutatja, hogy egy parfümös, illatos könnyed málna alá milyen szép testet ad a fűszeres meggy a maga gyengéd marcipánosságával. Ebben a blendben közel állnak egymáshoz a pálinkák, karakterük inkább a lágyság felé mutat, szépen összeolvadnak. Más a helyzet a szőlő és birs esetében. Két külön egyéniség, két külön ízvilág. A birs egy markáns, erős, domináns jegyekkel rendelkező pálinka, míg a szőlő muskotályos, édeskés, lágy jellemzőkkel rendelkezik. Látszólag ellentétesek, de együttesen már rácáfolnak erre. A szőlő megszelídíti a vadóc birset, szinte az ujja köré csavarja, de úgy, hogy hagyja érvényesülni is. Boldog házasság!

Sok nemzeti italról elmondható, hogy mára nevessé vált koktélok alapanyagaként is remekül vizsgáztak, legyen szó vodkáról, ginről, rumról, vagy tequiláról, whiskyről. Nem hiszem, hogy a pálinka ne lenne erre képes. Az egyik legismertebb pálinkás koktél a Puszta-koktél, a mai napig tartja magát miután a Zwack újra gyártani kezdte a hozzávaló Mecseki Itókát. Nincs túlbonyolítva, mindössze  2 cl Mecseki Itókát, 3 cl barackpálinkát és 5 cl Tokaji szamorodni bort kell összemixelnünk hozzá.

 A Bloody Mary hazai verziójában a vodkát és a zellerszárat váltjuk ki a zeller párlattal. Vannak más kreatív alkotások, mint amikor a birs pálinkát húzzuk fel tonikkal, jéggel és díszítjük egy lime karikával. Zseniálisan egyszerű, könnyed, de tartalmas koktél. Persze van ettől összetettebb is, például egy koktélverseny győztes verzió, a Táltos. Íme, törkölypálinka 3,5cl, Zöld diólikőr 1 cl Bols apricot 0,5 cl, Extra dry vermut 2 cl.

Az italkreációk mellett az ételek készítésénél is egyre inkább teret nyert a pálinka. Egy sajtfondue kellemes fűszere lehet pár centiliter cseresznye, vagy törkölypálinka. Húsokat is pácolhatunk nemes nedűnkben, segít a rostokat fellazítani, puhítani. De bátran használható gyümölcslevesek, raguk, mártások teltebbé, ízesebbé tételéhez is. Amire fontos odafigyelni, hogy ilyenkor, csakúgy, mint a zöldfűszereket, a főzés végén használjuk a pálinkát, amikor már nem lesz forralva az ételünk.  

Eszembe jutott még egy alternatív felhasználás mód. Ha szereted a szaunázást, a különböző felöntéseket, akkor ezt ki kell próbálnod. Végy egy kellemes, igen karakteres illatú pálinkát, erősen hígítsd fel vízzel (0,5-1 dl pálinka kb. 3 liter víz) és ezzel locsold meg a szaunaköveket. Birs, málna, feketeszeder, talán ők lesznek a legintenzívebb illatot árasztók, de lehet kísérletezgetni, lehet más lesz a kedvenced. Töményen soha ne öntsd rá a kövekre a pálinkát, mert szépek ugyan a felcsapó lángok, de ez egy fából készült zárt helyen több bajt okoz, mint örömöt. Hidd el, kipróbáltam...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr6012407573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) marillenknödel (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (16) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (2) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vásárlás (1) vegyigyümi (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő