P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Miket ellenőrizz le pálinka vásárlásakor?

Manapság már van mit válogatni az üzletek polcain, ha pálinkát akarunk vásárolni. Két dolgot biztosan megnézünk ilyenkor. Az egyik az, hogy milyen gyümölcsből készült a palack tartalma, a másik pedig az ára. Kell még valaminek utánajárnunk?

Mindenképpen érdemes a címkét átnéznünk, hiszen ez a pálinka személyi igazolványa, amiből fontos információk derülnek ki számunkra.

Attól, hogy a pálinkás polcon látod az üveget, még nem biztos, hogy az is. A gyümölcs neve után mindenképpen szerepelnie kell a pálinka, vagy a törkölypálinka szónak. Ha szeszesital, vagy valamilyen ízű szeszesital feliratot találsz a palackon, akkor óvatosan tedd vissza a polcra és keress tovább!

barr.jpg

Keresd meg az alkoholtartalomra vonatkozó számot is, aminek minimum 37,5 v/v %-nak kell lennie, ugyanis a törvény ezt határozza meg a megengedett legalacsonyabb értéknek. Személyes jótanács, még ha a lágyabb, gyengébb italokat is szereted, 40 v/v % alatt nem sok ízletes termékkel fogsz találkozni. Többségük már ízében is "vizes", erőtlen. De ha neked így tetszik, hajrá, az a lényeg, hogy örömmel fogyaszd!

Fontos az űrtartalom is, mert csalóka lehet az ár, ha az általános 0,5 literes palackokkal számolsz, míg valójában 0,35 literes a kiválasztottad. Ez a két űrtartalom a leggyakoribb, könnyű őket összekeverni, ránézésre sokszor nem is lehet megállapítani, hogy melyikkel állsz szemben.  

Nem mellékes az összetétel sem, mindössze az adott gyümölcs-, vagy törkölypálinka és víz szavak szerepelhetnek együtt. Az ágyas pálinkáknál még az ágynak használt gyümölcs neve egészíti ki mindezt. És ennyi. Ha méz, fűszer, cukor, aroma, gumicsizma szavakat is megtalálod még, akkor nem jó helyen keresgélsz!

Ha évjárati jelölést nem is mindig, de palackozási dátumot találhatsz, ami jól jön legközelebb is, ha újra ugyanazt az ízélményt szeretnéd átélni. Vagy rossz választás esetén, ha soha többet...

Szintén nagy segítség a későbbi választások megkönnyítésére a termék készítőjének, címének megjegyzése is a címkéről. Ne lepődj meg, ha ugyanazt a cégnevet látod más fantázianevű, de lényegesen olcsóbb pálinkákon is, mint az ismert nagynevű főzdékén. Sok főzde a prémium termékei mellett készít low budget kategóriásakat is, leginkább a multik polcaira. Hidd el, nem véletlenül olcsóbbak...

Nem hiszem, hogy nagy a valószínűsége egy üzletben, de ha nincs zárjegy a palack nyakán, ami rásimul a dugóra is, akkor ott valami nagyon nem stimmel. Ne vedd, ne kockáztasd meg, hogy más van az üvegben, mint amit várnál.

Mondanom se kell, ha az átlátszó üvegben foszlányok úszkálnak, vagy homályos a tartalom és nem ágyas pálinkát nézel, szintén kerülendő a vásárlás.

Ha minden stimmel, tiéd a pálya, válaszd azt ami felkeltette az érdeklődésed, vagy amiről sok jót hallottál!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr8112441867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) marillenknödel (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (16) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (2) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vásárlás (1) vegyigyümi (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő