P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Pálinkakurzusok a Czetis Ház-ban!
Küldetés a jó pálinkáért!

Az elmúlt évek bérfőzési tapasztalatai azt mondatják velem, hogy egyre inkább terjedőben a "pálinkabüszkeség", melyet jól elkészített cefrénkkel, szépen lefőzött pálinkánkkal tudunk beszerezni. Így sok-sok elismerést kaphatunk barátaink, kollegáink és pálinkát főző, vagy főzető társaink körében. Te is vágysz rá? Adok egy tippet, hogyan lehetsz Te is büszkeségtől dagadó keblű pálinkafőző, -főzető! 

Vannak egyszerű alapelvek, mint a tisztaság, az érett gyümölcs és a gondos elválasztás. Szerintem ezeket már mindenki unalomig hallotta. Alkalmazni akkor fogja inkább, ha tudja is, hogy miért is fontos ez és hogyan néz ki a gyakorlatban. Erre viszont nagyon kevés lehetőség adódik úgy, hogy hiteles, nagy gyakorlattal rendelkező szakértő mutassa meg mindezt.

Balogh Krisztiánnal, a Czetis Ház tulajdonosával és pálinkamesterével még az egyetemi évek alatt kerültem baráti viszonyba és azóta is évről-évre mindig meglep valami pálinkás újdonsággal. Pálinkáinak sorából engem sörpárlatai vettek le a lábamról leginkább és örömmel tölt el a gondolat, hogy tudom, hamarosan több, mint egy tucat craft sör párlata fogja bővíteni eddigi repertoárját. De ezekről majd máskor, most inkább az általa szervezett és tartott pálinkakurzusokról osztanék meg pár információt.

czetiskulso.jpg

Íme a képzés helyszíne, a Czetis Ház, Száron

 Két hasonló tematikájú, de időtartamában és az ismeretek mélységében eltérő képzést választhatsz. Az egy napos oktatás a "Gyümölcsnap", míg a két napos a "Pálinka Cz-től Z-ig" nevet kapta.

A Gyümölcsnap igyekszik jól használható tudást és gyakorlatias tanácsokat adni a résztvevőknek. A nap a gyümölcs feldolgozásával és az erjedés megindításával kezdődik. Ha ízesebb, zamatosabb pálinkát szeretnél, jobb kihozatallal, itt érdemes odafigyelni az elhangzó magyarázatokra! Az ebédet követően pedig felpörögnek az események, kezdetét veszi a lepárlás. A folyamat alapjai, a technológiák sokszínűsége ugyanúgy része az oktatásnak, mint az elő-, és utópárlat elválasztása. Végre szakértőtől kaphatsz iránymutatást, hogy hol is vannak azok a pontok, ahol el kell "vágni" a pálinkát! Nem mellékesen megtudhatod, hogy miért van erre szükség, valamint, hogy miképpen a legkönnyebb ezt megvalósítani.

czetisfozo.jpg

Igen, jól látod, ezen a gépen fogtok főzni!

Ha lecsöpögött a nemes nedű, még nem ér véget a nap. Pálinkakóstoló és kötetlen beszélgetés következik a képzés eseményeiről, vagy bármiről ami csak eszedbe jut a pálinkáról!

 

A "Pálinka Cz-től Z-ig" két napja már több lehetőséget ad a mélyebb, szerteágazóbb ismeretek megszerzésére. Az első napon a cefrézés kerül terítékre egyetemi szinten. Egész nap!  Ez mit jelent? Pontokra szedve, részletgazdagon kapod meg az ismereteket az alapanyagokról, a feldolgozás lépéseiről, a cefrézési alapokról. Mindezeket az erjesztési metódusok, használt segédanyagok bemutatása teszi teljessé!

A nap pálinka érzékszervi vizsgálattal zárul, mely több, mint egy egyszerű pálinkakóstolás. Ízek, illatok elemzése, főzési és erjesztési hibák felismerése a célja. Ráadásként kapsz egy részletes bevezetést a pálinkabírálat világába, a pontozási rendszerek és a bírálati szakszavak bemutatásával. Másnap kezdetét veszi a gyakorlati pálinkafőzés, természetesen elmélettel gazdagon megtámogatva. Kérdezni szabad!

 

czetisetterem.png

Az éttermi rész, szemben a pálinkafőzőkkel

Az egy napos képzésben az ebéd, a két naposban pedig amellett egy reggeli, egy vacsora és természetesen a szállás is benne található a csomagban.

Míg el nem felejtem, az általatok lefőzött pálinkák bekerülnek a Czetis Ház kereskedelmi tételeibe, azaz a Te főzéseddel is találkozhatsz a palackokban!

Ha idáig kitartóan elolvastál minden információt, akkor megérdemelsz egy kis ajándékot tőlem! Ha jelentkeznél valamelyik kurzusra, vedd fel a kapcsolatot a Czetis Házzal az ertekesites@czetis.hu e-mail címen, vagy +36-30/ 693 6073-as telefonszámon, vagy velem, és hivatkozz a parlatvezetes.blog.hu-ra! Máris 10% leugrott a részvételi díjból!  Váljék hasznodra! :-)   

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr2612582259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő