P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

382 kortyban Magyarország
Pálinka Országkóstoló és Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny 2017.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács közös szervezésében idén is megrendezésre került a kereskedelmi főzdék országos versenye. 43 pálinkaháztól összesen 382 tétel érkezett a megmérettetésre. Az eredmények igen csak bíztatóak, lesz miből válogatni az ünnepi asztalra, vagy a családi, baráti összejövetelekre. Számos olyan tétel mutatkozott be, amikben tényleg megvan a "hűha!" effektus.

A Pálinka Országkóstoló olyan megmérettetés, amelynek célja a pálinkának, mint hazánk nemzeti italának a hitelét és ismertségét növelni, a magas színvonalú országos rendezvényen elért eredmények révén is elősegíteni a minőségi pálinka bel- és külpiaci megjelenését. 

 

wp_20170620_09_31_28_pro.jpg

A kezdés előtti percek...

Jelenleg közel 600 főzdének van engedélye pálinkafőzésre, 138-nak pedig kereskedelmi főzésre. Közülük nevezett be a versenyre 43, összesen 382 tétellel. Volt dolga a bírálóknak rendesen. Idén Esztergom városában a királyi vár lovagtermében zajlott több napon át a bírálat. Az eredményhirdetés is igencsak impozáns helyszínen valósult meg, nem máshol, mint az Országházban. Jó volt itt találkozni az egyetemi alma materrel, látva, hogy mennyire komolyan gondolják a minőségi pálinka készítését. A meghívottak biztosak lehettek abban, hogy a versenyeztetett tételeik közül lett éremmel elismert, de hogy melyik, vagy hogy mennyi, az csak itt derült ki. Jómagam is izgatottan ültem a nagyterem képviselői padsorában, várva az eredményt. Ezzel nem voltam egyedül... :-)

Érdemes volt várnom, összesen 12 elismerést söpörtünk be a Lunczer Pálinkaházzal. 3 arany, 6 ezüst, 1 bronz és 2 pálinkakiválóság díj lett munkánk gyümölcse! Nem csak magunkra vagyok büszke, a Czetis Ház 4 arany, 4 ezüst, 3 bronz, 2 pálinkakiválóság, 1 top pálinkakiválóság és a Cruxx Gemina 1 Champion, 3 arany, 1 ezüst, 3 bronz, 3 pálinkakiválóság, 1 top pálinkakiválóság eredményétől is dagadt a keblem! :-) Ettől nagyobb elismerést, visszaigazolást kapni arról, hogy jó az irány, és hogy ne legyen megalkuvás a minőség terén, nehéz lesz kapni. Persze ez csak a szakmai oldal. Kíváncsi vagyok majd a Ti véleményetek mi lesz, amikor egy étteremben, vagy akár egy kóstolóestünkön találkoztok majd ezekkel a pálinkákkal. Szerintem nem fogtok csalódni. Való igaz, hogy azért, mert egy pálinka aranyérmes, még nem feltétlenül lesz a kedvenced, de abban biztos lehetsz, hogy technológiai hibáktól mentes, rendkívül harmonikus párlatot kóstolhatsz. 

wp_20170620_21_10_01_pro.jpg

Porcelán aranyérem :-)

Érdekes volt látni, hogy nagyon sok szőlő és törkölypálinka került a díjazottak közé, melyeket a zsűri több kategóriában is értékelt. Így lett Esztergom város különdíjas pálinkája az Etyeki Czimeres Pálinkaháztól érlelt szőlő, a legjobb 10.000 palack feletti tétel pedig a Villányi Pálinka Válogatott vörös törkölypálinkája. Sőt, Magyarország legjobb pálinkája címet a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlőpálinkája nyerte el. Úgy nézem, lesz harc jövőre a borászokkal a termésért! :-) 

Örömmel láttam, hogy olyan gyümölcsfajták is előtérbe kerültek, amelyek már régóta megérdemelték volna a rivaldafényt. Ilyen volt a Mutsu és a Pinova alma, valamint a Kiffer körte. Még két tételt említenék külön ami megfogott, Szóráthék Tokaji aszúszemmel ágyazott Tokaji furmint szőlőpálinkája és a Várda Drink Cseresznyefa hordóban érlelt cseresznye pálinkája. Az biztos, hogy keresni fogom ezeket a tételeket egy kis ismerkedés céljából! :-) 

Mindenképpen meg kell említenem az év legeredményesebb pálinkafőzdéjét a Brill pálinkafőzdét. Róluk jó ha tudjátok, hogy a gyönyörű pálinkáik mellett, sok szép zöldségpárlattal is büszkélkedhetnek. Hozzájuk köthető, hogy ezek a párlatok a magyar csúcsgasztronómia szerves részévé váltak!

Nem soroltam fel tételesen a díjazott tételeket, mert az kissé hosszú lenne, hiszen 110 arany, 144 ezüst és 88 bronz minősítés született. Mindannyiuknak nagy gratuláció!  Ezen a linken viszont megtalálhatjátok az összeset pálinkafőzdékre lebontva, minden egyes díjazott gyümölcs-, és törkölypálinkájukkal együtt. Nyálcsorgatós böngészést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr9712611381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő