P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Viricselés, azaz mindenből lehet szesz

Még a Corvinus Egyetemen, a pálinkamester képzés során hallottam először a viricselésről. Elsőre az jutott az eszembe, hogy végül is ez a szegény ember juharszirupja, de valószínűleg nem fogjuk a kanadaiakat megszorongatni vele. Már csak azért sem, mert a nyírfavíz felhasználási módja inkább a frissen fogyasztás ééés(izgatott dobpergés...) az alkoholkészítés volt. Miért nem lepődök meg?

A nyírségi, zempléni, erdélyi falvakban ügyesen csapolták meg a tavaszi újjászületéskor a fák leveit. Jellemzően gyertyán, jávor, bükk és nyírfa volt a kiválasztott. A cukros levet megerjesztették és így lett belőle egy különleges bor. A nyírfabort még a múlt század elején is kimérték a nyíregyházi és debreceni piacokon, virics néven. Ahogy keresgéltem a neten, már nemcsak nyírfabor, hanem pezsgő és sör receptjére is bukkantam. Némelyik elég bizarrnak tűnt. Számomra viszont nem is ez a fontos. Ha jobban besűrítik a nyírfavizet, azaz magasabb lesz a cukortartalma, az erjedés révén magasabb alkoholtartalmú italt nyerhetünk. Ha ez megvan akkor nincs más dolgunk, mint hogy lepároljuk, betöményítve az alkoholt és az ízeket. Ergo, kaphatnánk egy nyírfavíz párlatot. Még nem volt szerencsém ilyen főzethez, de ha lehetőségem lenne rá, akár magam is lefőzném. Szóval ha legközelebb nyírfacsapolásra adod a fejed és sikerül 50-60 litert beszerezned, kérlek szólj! Hogy miképpen csináld a legkisebb károkozással? Nézd meg a videót! Addig is fenntartom a bakancslistámon... :-)



A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4412441941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) marillenknödel (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (16) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (2) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vásárlás (1) vegyigyümi (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő