P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Kell-e barack kobakodra?

A kajszibarack  népszerűsége hazánkban évszázadok óta töretlen, szinte minden kertben találunk barackfát. Pálinkája azon ritka fajtákhoz tartozik, melyet boldogan fogyaszt férfi és nő, idős és fiatal is, hiszen karaktere mindenhol megtalálja rajongóit. Már illata alapján is beazonosítja az is, aki életében nem ivott egy kortyot se belőle. Te hogy vagy vele?

Nem csak nálunk van sok rajongója, világszerte, ahol az éghajlati és talajviszonyok lehetővé teszik, nagy területeken termesztik. Legnagyobb területen, megközelítőleg 60.000 hektáron, Törökországban találhatunk ültetvényeket. Csak összehasonlításképpen, hazánkban nagyjából 5.200 hektárra (KSH 2015) tehető a termesztés nagysága. Szintén ebből az évből vannak a számok, miszerint a teljes termésből, ami 19.855 tonna volt, 2.315 tonna került szeszipari feldolgozásra! A számok nem hazudnak, szeretjük a barackot! Inni is!  :-)

kajszifa.jpg

Festeni se lehetne szebbet, finomabbat!

A könnyen felmelegedő, meszes, laza szerkezetű talajokat kedveli a leginkább. A tavaszi fagyok érzékenyen érintik, sokszor megtizedelik a termést. Közeli rokona a szilva, az őszibarack és a mandula is,  a rózsafélék családjába tartozik. 

Mindenki által ismert, hogy sárgabarackként is hívhatjuk, de az már valószínűleg kevésbé, hogy majombarack, illetve tengeribarack névvel is beszélhetünk róla. A kajszi a magyar nyelvbe oszmán-török eredetű jövevényszóként érkezett (oszmán-török kāɪysɪ, újperzsa qaisï), ami ott önmagában is a gyümölcsöt jelenti, bár ezt a mi esetünkben is elmondhatjuk róla. A legendák szerint Kínában az orvosok fizetség helyett a meggyógyított betegektől azt kérték, hogy ültessenek egy barackfát a kertjükbe. Egy idő után csak a gyógyító kertjébe kellett benézni és máris tudható volt, hogy mennyire sikeres, nagytudású orvosról van szó. Jobb, mint a bekeretezett diploma a falon, nem?! :-) 

Magjából olajat sajtolnak, amit nem csak a konyhában lehet felhasználni, a szépségipar is előszeretettel alkalmazza, mivel a bőr nagyon könnyen és gyorsan beszívja, jól hidratálva azt. Szagtalan és jó hordozóanyag, ezért más illóolajokkal keverve kiváló masszázsolaj alapanyag. Állítólag csökkenti a korpásodást és növekedésre készteti a hajhagymákat is. A gyümölcs magas A-, és C-vitamin, valamint kálium tartalma is növeli értékét.

De mi nem (csak) ezért szeretjük! Egyedi íz-, és illatgazdagsága gyönyörűen visszaköszön a pálinkájában. Fajtánként változó karakterek mutatkoznak be a párlatokban. A Gönci és a Magyar kajszi üde friss jellege mellett megjelenik az édeskés, lekváros jellemző is, míg a Mandula kajszinál inkább egy kesernyés, kevésbé kajszis jelleg mutatkozik be, ami már friss gyümölcsként is érzékelhető. 

Általában két készítési mód versenyez egymással, amelyiknél az egyik a mély, tartalmas, lekváros ízvilág felé billenti a mérleg nyelvét, míg a másik esetben a könnyed, virágos, friss illatok, ízek dominálnak. A lekváros jegyek leginkább az utópárlat kezdete előtt jelennek meg közvetlenül, így betyárosan kell figyelnünk, hogy ügyesen válasszuk el a frakciókat, ne csússzunk bele az utópárlatba a mély ízek kergetése közben! 

kajszimag.jpg

Hány ujjad bánta anno? 

Csonthéjas gyümölcs, magját az erjesztés előtt mindenképpen eltávolítjuk. A meggy és a cseresznye főzésével ellentétben itt nem teszünk vissza a cefrébe a kiszárított magból, túlzott keserűséget vinne bele a pálinkánkba. Bizonyára te is ültél gyerekkorodban a nagyiék udvarán, kis kalapáccsal a kezedben és törted a kiszárított barackmagokat lelkesen. Meg néha az ujjad. :-) De már felnőttél, te csak idd a pálinkát, a gyerkőceidnek meg hagyd meg a törögetés élményét! A magnak magas B17 vitamin tartalma van, ami szintén jótékony hatású a szervezetre. 

Két eredetvédett barackpálinkával is büszkélkedhetünk. A Kecskeméti barackpálinkát a Zwack Unicum Nyrt. kezdeményezésére vették fel a listára. Ezen pálinka a Magyar kajszi, Gönci Magyar kajszi, Pannónia, Ceglédi bíborkajszi és a Bergeron fajtákból kerül lepárlásra alapvetően. 

A Gönci barackpálinka a másik eredetvédettséget kapott barackpálinkánk, ami viszont a  Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi C 235, valamint Mandulakajszi, Bergeron, Ceglédi Piroska, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi arany, Ceglédi óriás, Pannónia fajtákat foglalja magába. Ebben a formában a Miskolci Likőrgyár Zrt. volt a védettség kezdeményezője. 

Azért biztos ami biztos, itt vannak abc sorrendben az államilag elismert kajszik, hogy legyen mivel kísérletezned, legyen mit kóstolgatnod! A kajszinak jól áll, ha több fajta jellemzői egészítik ki egymást, teltebbé, harmónikusabbá válik tőle a pálinka. Ha megvan a te nyerő mixed, küldd el nekem is a fajtaneveket és az arányokat!  :-) 

Bergeron - Borsi-féle kései rózsa - Budapest - Ceglédi arany - Ceglédi bíborkajszi - Ceglédi kedves - Ceglédi óriás - Ceglédi Piroska - Gönci magyar kajszi - Harmat - Harcot - Korai piros - Korai zamatos - Ligeti óriás - Magyar kajszi C.235 - Mandulakajszi - Pannónia - Rakovszky - Rózsakajszi C.1406 - Szamarkandszkij rannij 

kajszigomboc.jpg

Marillenknödel, a wachaui kajszibarackos túrógombóc

 Egy kis gasztro a végére. Ha már uncsi a szilvásgombóc, keress rá a marillenknödel receptjére, vedd rá magad, vagy a kedvesed, hogy készüljön is el, nem fogsz csalódni! Ha a konyhatündér szót nem miattad találták ki, akkor van egy másik ötletem. Felügyeld a baracklekvár készítését (sajnos erős a lekvárlobbi...) és amikor már lekerül a tűzről, dobd fel egy kis barackpálinkával és úgy kerüljön bele egy alapos keverést követően a lekvárosüvegbe. Egy üvegbe 3-5 cent elegendő lesz ahhoz, hogy szerelmese legyél a baracklekváros kenyérnek!  ;-)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr2212675085

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Igyál vizet, a főnök fizet 2017.07.24. 21:46:17

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények. Ezt a kört én állom! Már ami a Heti sajtóba belefér. Hétszentség'17/29 2017. 07. 17. Egy friss tanulmány annak járt utána, hogy vajon hány évesen öregszünk ki a féktelen partizásból. Kiderü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) marillenknödel (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (16) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (2) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vásárlás (1) vegyigyümi (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő