P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Hull a szilva a fáról...

Amikor a hétszilvafás nemes végre ehet egy jó szilvaciberét, menten úgy érzi, hogy érik neki az aszalt szilva! Aztán utána csak óvatosan a szilvóriummal, mert ha meggyullad benne a pálinka, akkor már nem tudja megenni a karácsonyi szilvát! Na jó, itt befejeztem a szóláskutatói merengést, beszéljünk inkább magáról a gyümölcsről! :-) 

Szeretjük a szilvát. Nem kicsit. Nagyon. 2015-ben hazánkban összesen 5520 tonna szilvát használtunk fel szeszipari célra (KSH). Magyarán 5.520.000 kilogrammot. Uhh... A legtöbbet a gyümölcseink közül, úgy, hogy ha összeadjuk mindet amiből szeszt készítettünk, akkor annak hajszál híján ...hatásszünet... a harmada szilva volt! Szerintem meg is isszuk. :-)

Érdekes, hogy a sok nemesített és elismert fajta közül (lista lentebb) van egy, ami tényleg túllépte határainkat és valóban elismerik máshol is. Ez a Besztercei szilva.  Nem túl nagy szemű, hosszúkás, hamvas, kék héjú, sárga húsú magvaváló fajta. Nagyon jó ízű, telt, mély zamatokkal mutatkozik be, örömmel használták, használják mind lekvár, mind pálinkafőzés céljából. Természetesen aszalványnak is fantasztikus, könnyű magozhatósága végett pedig egyszerűbb is prémium terméket készíteni belőle. Ez a szilvánk a környező országokban is elterjedt, a német nyelvterületeken Ungarische zwetschge, míg a balkáni országokban Madjarska šljiva, azaz magyar szilva a neve. Nevéből adódóan nagyon valószínű, hogy az erdélyi Besztercéről származik.   

 hamvas.jpg

Ó, minő hamvasság...

 A szilva fajtaváltozatai sokféle arcukat mutatják meg nekünk, lehet válogatni kinek-kinek ízlése szerint. Az egyik legkoraibb fajta a Čačanska lepotica, melyet szerb nemesítőknek köszönhetünk. Nevében a lepotica szépséget, gyönyörűt jelent. Pálinkájáról is elmondhatjuk, hogy nőies, lágy karakterű, egy igazán könnyed, virágos illatú párlat. Az elmúlt évek nagy felfedezettjének számít, vannak főzdék, amelyek csak ezt a fajtát használják, mintegy "lágyítva" a klasszikus, erőteljes, férfias zamatú hazai szilvák pálinkakínálatát. Azt kell mondjam, nagy sikerrel, nyáresti naplementék kedvelt párlata lett. 

Tegyük azért hozzá, hogy a jól bevált, sokak által preferált "igazi" szilva se ment ki és nem is fog kimenni a divatból. A Besztercei, a Stanley, a Vörös szilva még sokáig gondoskodnak erről. Sőt! A személyes kedvenc, a titkos favorit Nemtudom szilva is tevékenyen részt vállal ebben. Ezt a szilvát még ismerheted Penyigei szilvaként is a Tisza és a Szamos ártéri területéről. Apró, gömb alakú gyümölcse van, a gyümölcshúshoz képest nagy maggal, amit nehéz kifejteni, mivel nem magvaváló. Mégis megéri "szenvedni" a feldolgozásával, csodásan tartalmas, ízes pálinkája nem mentes egy  pindurka magos zamattól sem. 

szatmarilekvar.jpg

Akár pálinka, akár lekvár, a szatmáriban nem csalódsz! (Tarpa Manufaktúra)

Két eredetvédett szilvapálinkánk is van, az egyik a Szatmári szilvapálinka, mely 80 %-ban kell, hogy tartalmazzon Nemtudom, vagy Besztercei szilvát, míg a maradék 20 % a vörös szilva kivételével bármi lehet. Miért a kivétel? Mert a másik eredetvédett pálinkának, a Békési szilvapálinkának az alapja a vörös szilva (minimum 50%) és persze mellette egyéb szilvák (besztercei, stanley, ageni) is.

Ezek az erős zamatú szilvák szinte kiabálnak a fahordós érlelésért. Elképesztően harmónikus párlatokat kaphatunk a gondos érlelést követően. A szilva az a fajta pálinka, ami nagyon jól bírja a fahordót, nehezen adja meg magát, illat-, és ízanyagai sokáig tartják magukat. Igazi "szivarpálinkát" tölthetünk poharunkba!

Mennyire ismered a szilvafajtákat? Ezek közül beugrik valamelyik?

Cseresznyeszilva, potyóka, paradicsomszilva, mirabolán, lotyószilva, ónabóna, fosószilva. Na? Mennyit ismertél? Kicsit segítek, ha egyet ismersz, akkor mindet ismered. Egyazon szilva mely tájegységenként más-más névvel ismert. :-) 

Ahogy ígértem, itt a hazánkban államilag elismert fajták sora.

 Ageni - Althann ringló - Althann ringló szilvafa Bb.94 - Besztercei Bb 398 - Besztercei Bt. 2 szilva - Besztercei Nm. 150 - Besztercei Nm.122 - Bluefre - Cacanska rana szilva - Cacanska lepotica - Cacanska rodna - Debreceni muskotály - Korai besztercei - Montfort - President - Ruth Gerstetter - Sermina ringlószilva - Silvia - Stanley szilva- Tuleu gras - Utility - Valjevka - Zöld ringló

Szolgálati közlemény! Debreceni muskotályos fákkal, gyümölcsössel rendelkező termesztőket keresnék főzde szortimentjének bővítése céljából! Szólj, ha te vagy az, vagy ismersz valakit ezen ismérvekkel!  :-)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr6612749946

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bulihiénák kontra nyuggerek 2017.08.21. 16:31:57

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Atyám, ki misebort kínálsz a kocsmáknak, jól megadtad a Heti sajtó beszédének tárgyát, de fogadjuk szívünkben szeretettel a kísérőket is. Hétszentség'17/33 2017. 08. 14. A nyolcadik és a kil...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.Ádám · http://abszint.com 2017.08.18. 11:01:07

Ezek szerint kökényszilvából nem is nagyon főznek itthon, vagy csak más néven szerepelt? (Prunus domestica subsp. insititia vagy Prunus institia, franciául quetsche, németül Krieche [Kriechen-Pflaume], bár az utóbbiak lehet, hogy csak bizonyos variánsok nevei). A leírások alapján talán a penyigeire hasonlít a legjobban. Több országban is (egyes források szerint Európa-szerte) klasszikusnak számít a szeszfőzésben, helyenként egyenesen azt írják, ebből készül „a” slivovitz.

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2017.08.18. 21:43:20

@O.Ádám: Őszinte leszek, még én sem főztem és nem is nagyon tudok kereskedelmi főzdéről ahol főztek volna. Magán, vagy bérfőzetők viszont szoktak, ha nem is valami irtózatos gyakorisággal, vagy nagy tömegekben. Ez a neve, így ismert itthon. Ha jól emlékszem ez a faj egy természetes hibrid, mindkét szülője a rózsafélék családjába tartozik, mármint a kökény és a szilva is. Nagyon el tud vadulni, még tüskéket is tud növeszteni. Az íze állítólag csúszkál a kökény és a szilva között, de inkább fanyar, mint mézédes. :-) A penyigei kinézetben hasonlíthat rá valóban, még a mirabolánnal szokták összekeverni, de egyik ízvilágát sem hordozza magában.
Az angolok és a franciák is használják oltáshoz kajszi, őszibarack, meg természetesen szilvafajtákhoz. Talán még az osztrákoknál sem ismeretlen a fajta. De az tuti, hogy a svájciaknak egyfajta nemzeti itala a damassine likőr, ami köthető a kökényszilvához. Valahol olvastam, hogy nálunk Szabolcs megyében van még ahol foglalkoznak a szedésével, "termesztésével". Ezen a hétvégén arra visz a gyümölcskereső utam, próbálok némi infót, neadjisten gyümölcsöt felkutatni, hátha... :-) Elméletileg érési ideje van, meglátjuk.

O.Ádám · http://abszint.com 2017.08.19. 06:53:22

@Muslicza úr: Köszönöm a részletes választ! Csak egy olyan (francia) kereskedelmit ittam, amiről tudni, hogy kökényszilvából főzik, de eddig az adta vissza a leghitelesebben az „igazi házi szilvát” :)

Lővenbrau 2017.08.19. 20:16:28

Azaz apró az nem bódi szilva ?

O.Ádám · http://abszint.com 2017.08.20. 17:21:48

@Muslicza úr: Az Émile Pernot kökényszilvája (quetsche eau de vie) volt az, 45 fokos, kisüsti. Itthon nincs forgalomban, és ilyen formában már meg is szűnt. Most Marcel Michel márkanéven adják ugyanazt a gyümölcskínálatot, a tartalom szerintem nem változott.

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2017.08.21. 14:03:27

@O.Ádám: Így könnyű! :-) Most látom csak, hogy ők absinth-ban is otthon vannak! Köszönöm a tippet, felvettem a listára!

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2017.08.21. 14:19:21

@Lővenbrau: Igen a Bódi szilva is apró, nagyon sok népi neve van, ember legyen a talpán aki rendet tud vágni közöttük. :-) A Mirabolán, mint kiindulási fajta nagyon sok változatban létezik a soknevűsége mellett. Most van érési ideje, szedhető, cefrézhető!

Ami a posztban szerepel Nemtudom néven (penyigei, vagy P3 szilva) az egy nagyon más típusú szilva, ha esetleg az azzal való hasonlóságról beszélünk.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő