P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Amikor a lengyelek vodka helyett pálinkáznak!

Ettél már krówka-t, ittál már wódka-t? Igen? Máris erős lengyel kötődéssel rendelkezel! Lengyel magyar jó barát, együtt issza pálinkáját(?)! Vagy legalábbis nekiveselkedik. Hogy milyen eredménnyel? Máris kiderül moi drodzy przyjaciele!

 

Az elmúlt hetek egyik érdekessége volt számomra, amikor egy lengyel csoport jelentkezett be egy kis Párlatvezetésre, ráadásul egyenesen a főzdét, a Lunczer Pálinkaházat választották helyszínként. Mivel egyáltalán nem volt tapasztalatuk a pálinkával kapcsolatosan, így átengedték a kóstolósor összeállításának lehetőségét. Mindig örömmel látok neki ennek a feladatnak, szeretem kitalálni, hogy vajon milyen ízek azok amelyek elnyerik a vendégek tetszését. Hogy mi alapján választok? Életkor, nemek és a személyiségek, kisugárzások alapján. Igyekszem az előzetes beszélgetésekből is leszűrni, hogy ki mennyire rugalmas, vagy éppen a tradíciók híve. Előfordul az is, hogy az első egy-két tétel kóstoltatása után, látva a reakciókat, még csavarok egyet a listán és kispadról becserélek egy másik játékost, a kezdőcsapat egy másik tagja helyére.

  

Itt azért nehezebb dolgom volt. Nyelvi akadályok, kulturális különbségek tették nagyobb kihívássá számomra ezt a feladatot. Gyorsan, gyorsan mit is tudok a lengyelekről, milyen kiindulási pontokat találhatnék a kóstoló összeállításához...? Uhhh.

 lengyel_palinka.jpg

Szóval, hogy is van ez? (foto: muzeumantikvarium.hu)

 

 

Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki, oba zuchy, oba żwawi, niech im Pan Bóg błogosławi!

Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát, vitéz s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre!

Igaz, még a nyári táborban mi is fillérekért vettük a csodaszép lengyel lányoktól a krówka-t, és begyömöszöltük magunkat a kispolskiba is. De ez most kevés lesz. Na jó, nézzünk valami szeszes kapcsolódást. Persze, nem kérdés, vodka. Pontosabban wódka. Még napjainkban is tart a nagy presztízsharc az oroszok és a lengyelek között, hogy ki mondhatja el magáról, hogy elsőként alkotta meg ezt a nemes nedűt. Valahol a XV. század környékéről származnak már írásos feljegyzések arról, hogy vodkát, vagy ahhoz hasonló italt készítettek. Ha a különbségek kerülnek szóba, többnyire a lengyel oldal ízesített, míg az orosz oldal tisztán hagyott verziója kerül előtérbe. Bár az kétségtelen, hogy a tisztaság mindig is a legfontosabb tényezője volt az italnak, bárhol is készült. A mi pálinkáink főzéséhez hasonlóan a vodkát is lehet kétszeres, vagy akár egymenetes módszerrel lepárolni. Az utóbbi esetében nagyobb számú tányért használnak a rektifikációs oszlopban, ami megkönnyíti az egyre tisztább, semlegesebb, lágyabb, egyéb ízektől mentes előállítást. Ezt még fokozni is tudják, hogy többször is megejtik ezt a folyamatot, illetve még bevetik az aktívszenes szűrést is. Azt is többször. De tényleg, akár 7-8 alkalommal is. Sőt, nem csak aktívszenes szűrők, hanem ezüst-, és kvarcszűrők is léteznek. A legjobbat már le sem merem írni. Na jó, mégis. Drágakő-, kristályszűrőn (gyémánt-homokon, jelentsen az bármit is) megy keresztül a vodkánk és hogy erre emlékezzünk is, magában a késztermékben is egy Swarovski kristályokkal teli üvegcső található. Kiknek ajánlják? Díváknak, ahogy a neve is mutatja. Agyament marketing... :-)


divavodka_co_uk.jpg

Hát nem szipi-szupi...? (foto: divavodka.co.uk)

Kicsit elkanyarodtunk lengyel barátainktól, pedig még a vodka kapcsán is van kötődésünk. Ez pedig a starka, melynek igazi jellegét az adja meg, hogy a rozsból kétszeri lepárlással készült vodkát egy használt boroshordóban érlelik, 5 de akár 50 évig is. Ezek a hordók jellemzően magyar tölgyfahordók, elég sok a tokaji borvidékről. Vannak olyan variánsai is, amelyekbe alma-, vagy hársfalevelet tesznek.

Gondoltam hát ha már boroshordó, borvidék, akkor kezdjük egy szép pölöskei muskotály szőlőpálinkával, csak úgy könnyedén. Ez bejött. Csettintés, bólogatás, nnaaa, nem is rossz ez a magyar pálinka! Jött a kérdés, mi magyarok melyik gyümölcsöt kedveljük igazán. Úgy éreztem eljött a kajszibarack ideje, melyre egyébként is nagyon büszke vagyok. Igazán intenzív, zamatos ízek garmadája, illata bársonyos lepelként borítja be orrunkat és még az az isteni lekvárosság is hosszan elkísér az utolsó korty után. Szerintem. Szerintük nem. Kerekedő szemek, egymás közti csendes pillantások. Kezdtem izzadni. Gyorsan rákérdeztem hát.

What's wrong with that pálinka?

Uhmm... nothing. Just too intense.

Strong alcohol?

No. Strong taste.

Na de jó. Nem kevés időbe tellett elmagyarázni, hogy nálunk azt nevezzük jó pálinkának, amikor a gyümölcs ízeit, aromáit maradéktalanul át tudjuk varázsolni az italunkba is. Ha ez kirobbanóan friss, magabiztos, akkor az pluszpont. Persze megértettem az ő álláspontjukat is. Az égetett szeszek világa náluk is hasonló, whisky, cognac, rum és társaik szintén ott vannak a boltok polcain, de természetesen a vodka az, amiből messze a legtöbb fogy. Egy olyan párlat, amely leginkább sima „íztelenségével” hódít. Szokatlan számukra, ha a gyümölcsösség nem csak mint egy ízesítés játszik szerepet, hanem az maga a lényeg. Valószínűleg ezért olyan rögös az út, ha külföldön próbáljuk megértetni a pálinkát, legyen az Kanada, vagy akár az USA. Sebaj, elég ha csak Magyarországon világhírű a pálinka, csak becsüljük meg! :-)

Léptünk tovább egy már könnyedebb tétellel, egy kellemesen fűszeres vilmoskörtével, ami nem nehezít el, mint a kajszi, mégis szép lecsengésű, jól felismerhető jegyekkel. Na ez már tetszett a csapatnak. Király, sínen vagyunk gondoltam. Nézzünk hát valamit, egy amolyan "nekik is hazai” gyümölcsből!

 

malna_sziv.jpg

A lengyel málnát szeretik a lengyelek?

A lengyel málnák hazánkban is ismertek, előszeretettel használják a pálinkások, mivel később érnek és sokkal testesebb, zamatosabb ízük van, mint a korai társaiknak. Hát lássuk, bedobtam a „mindenki kedvencét” a meggy-málna pálinkablendet! Félsiker... Ilyen se volt még! Az igazán jellegzetes gyümölcsök könnyed illata azért már megosztotta vendégeinket, egyik fele tartózkodóan fogadta, míg a másik fele vehemensen próbálta meggyőzni őket a pozitív élményükről.

Nem fárasztalak tovább az összes tétel felsorolásával, legyen elég annyi, hogy az Aranyalma nevű, többfajta almából készült ágyas pálinkánk volt még, ami osztatlan sikert aratott. A fentiek után ez már teljesen érthető volt. Ez a pálinka sem tolakodó, finom harmónia, lágy édesség jellemzi, jól felismerhető, klasszikus almaízzel. Pont emiatt is szoktuk nevezni (nem negatív tartalommal) a pálinkák vodkájának! :-)

Nagyon tanulságos volt számomra ez az est, azt mutatva, hogy lehet sikere a pálinkának más ország szülötteinél is, csak mindig az ő megszokásaik alapján induljunk el a „beavatás” útján! Valószínűleg egy francia csoportnál a borpárlatok, míg egy skótnál a barrique pálinkák irányából próbálnám megmutatni a pálinkáink szépségét. Persze ez nem zárja ki, hogy a kísérletező kedvűekkel ne csapnánk bele a közepébe egy jó kis birssel!

Lengyel vendégeink elismerően nyilatkoztak a halászlé-túrós csusza vacsoráról, és ami számomra a legnagyobb öröm, a pálinkák többségéről is. Ráadásul annyira, hogy nem mentek el üres kézzel, vittek haza is a nekik igazán tetszőkből. Lesz mivel koccintani március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján!

Na zdrowie :-)

 

Ha értesülni akarsz a friss posztokról, vagy rövid, érdekes tudnivalókról a pálinkával kapcsolatban, gyere a Facebookra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4213404419

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van új a pohár alján 2017.12.04. 10:51:18

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: A kulturált alkoholfogyasztás elkötelezett híve - ott a szlogen minden italgyártó címerén. A mennyiségi ivók meg le vannak szarva? Nálunk nincs megkülönböztetés. A Heti sajtó sajtó mindenkihez szól...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.Ádám · http://abszint.com 2017.11.30. 11:45:51

Érdekes ez a „lengyel pálinkás” címke. Azt a régi gyakorlatot tükrözi, hogy a földrajzi név nem gyártási helyet, hanem stílust jelölt, vagy jelzős szerkezetben akár egy konkrét italfajtát, mint valószínűleg ebben az esetben is. Sajnos fogalmam sincs, hogy mi volt a „lengyel pálinka”, de mivel kora 20. századi stílusú címke, a pálinka nem utal gyümölcsre. Az is reális volna, hogy éppen a vodkát nevezték „lengyel pálinkának”. Vagy bármilyen más röviditalt, aminek az eredetijét lengyel italként ismertük.

Hogy a lengyelek vagy az oroszok főztek először vodkát, az pont olyan értelmetlen vita, mint hogy a skótok vagy az írek főztek-e először whiskyt: minden bizonnyal egyikük sem. Az a konkrét italfajta, amit vodkának nevezünk, nem más, mint az önálló italként fogyasztott hígított finomszesz. Azt pedig nem többszáz éve főzték először, hanem a 19. század első finomítóoszlopain – jó eséllyel mondjuk Angliában, csak ott még sokáig „whisky” néven adták el. A vodkát az 1895-ös cári vodkamonopólium tette először konkrét italfajtává, és persze nem akkor készítettek ilyet először (bár nem is sokkal korábban), de minden jel szerint itt a kezdete annak, hogy a vodkának a tisztasága lett a lényege. Korábban is próbálták szűréssel-miegyébbel tisztítani a nyers gabonapárlatokat, de ez nem orosz/lengyel sajátosság volt. A századforduló orvosi felfogása elsősorban az alkohol rossz minőségét, főleg a kozmaolajokat okolta az alkoholizmus pusztításáért (nem pedig az elképesztő mértékű vedelést), és ez a mentalitás vezetett oda, hogy a monopólium „vodkabizottsága” az ellenőrzött tisztaságú finomszeszt nyilvánította ki az eszményi vodkának.

A 19. század előtti lengyel és orosz gabonapárlatoknak pont annyi közük volt a vodkához, mint bármely más nemzet gabonapárlatainak, és akkoriban nem is nevezték őket vodkának. Ezek az italok korabeli mércével is borzalmasak voltak (ezért is nem volt ritka ízesíteni őket), és kb. a 19. századig csak ott itták őket igazán, ahol a bor túl drága volt. Ilyet természetesen szintén nem az oroszok vagy a lengyelek főzték elsőként, hanem oda tehető a születésük, ahol a sörfőzés és a szeszfőzés először találkozott.

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2017.11.30. 16:50:14

@O.Ádám: Több, mint érdekes, nekem sincs fogalmam, hogy konkrétan mit takar a lengyel pálinka kifejezés. Valószínűleg egyszerűen csak egy lengyel származású szeszesital bújik meg a név mögött, valamilyen ízesített vodka talán. Aranyos a "Kb. 1/2 l" meghatározás. :-)

Egyértelmű, hogy minden ital változott az évszázadok során, a mai pálinkánkon is meglepődne egy 18-19. századbeli korcsmakedvelő! Sőt, ha jobban belegondolunk, nálunk az első írásos emléket a pálinkáról az 1332-es Erzsébet királynés aqua vitae-t tartjuk, holott az egy rozmaringgal ízesített borpárlat volt. Ha nagyon szőrösszívűek vagyunk, akkor max a 18. századtól beszélhetünk a pálinka maihoz hasonló formájáról, hiszen addig nem is gyümölcsből készült, hanem borból, vagy gabonából, mint szinte minden égetett szesz akkortájt a világ nagy részén.

A vodka előtti időkben még polugar-nak hívták az égetett szeszt az oroszok, egyre nagyobb a kampány mellette, mint a nosztalgikus hagyományőrzés ékköve. A Discovery-n, vagy a Travel Channel-en kapott is műsort, talán a Piás utazó sorozatban, de nem mernék megesküdni rá. Annyi azért megmaradt bennem, hogy ezt is ízesítik rendesen, a tormától a fokhagymán át a köményig, meg persze gyümölcsökkel is.

Az, hogy kinél volt hamarabb vodka, az érzelmi kötődésen és a nagyhatalmú marketingen kívül messze nem olyan fontos a minőség mellett. Szerintem. :-)

Ja, igen. Az oroszok és a lengyelek is a szobahőmérsékleten való fogyasztást preferálják a vodka esetében. Csak nem chips, vagy mogyoró, hanem savanyú uborka a kísérő, természetesen a levével egyetemben. Tudnak valamit! :-D

O.Ádám · http://abszint.com 2017.12.01. 17:15:41

@Muslicza úr: Sok nemzetnek régi rossz szokása összemosni az aktuális nemzeti italának történetét az ország szeszfőzésének történetével, mert ezzel többszáz éves „visszamenőleges hagyományt” kap az ital, és így az emberek gyakran tényleg azt hiszik, hogy 600 éve létezik a vodka vagy a pálinka. Ennek mentén lesz az első lengyel/orosz égetett szesz automatikusan „az első vodka”, vagy Erzsébet királyné rozmaringos borszesze „az első pálinka”. Minden italfajta sokat változott évszázados távlatokban, de egy ital csak akkor lehet az első képviselője egy kategóriának, ha abba bele is tartozik, azaz megfelel az italfajta legalapvetőbb lényegének (pl. hogy a pálinka gyümölcspárlat, a vodka pedig tisztaszesz).

Hogy a pálinka hagyománya nem nyúlik vissza az 1300-as évekig (sőt, valószínűleg egészen külön hagyományként hozták ide később a gyümölcscefre lepárlását), azon szerintem nem nagyon van mit szégyellni vagy szépíteni; legalábbis ha tudomásul vesszük, hogy a pálinka (mint párlatfajta, és nem mint az égetett szesz régi szinonimája!) mindig is csak egy szelete volt a magyar szeszfőzés hagyományának. Persze, minden italnál az élvezeti érték lenne az igazán fontos, de az italok megítélését legalább ennyire befolyásolják a (létező vagy kitalált) mögöttes értékek is.

A polugar új divatja jól árnyalja a vodka helyzetét, pont azzal tudják népszerűsíteni, hogy ennek van (volt) többszáz éves orosz hagyománya, nem pedig a vodkának. (Még ha kissé „kitömött” is ez a hagyomány, mert az évszázados szünet miatt nem lehet ott folytatni, ahol megszakadt.) Érdekes, hogy a polugar valójában a 37,5%-os szeszt jelentette (később 40-re kerekítve), és mellette 4 másik, erősebb kategória is volt az oroszoknál. Más országban is előfordult az ilyen, erősség szerinti kategorizálás, mert korábban ugye ez tükrözte valamennyire, hogy mennyire igényesen finomították a párlatot. Az alapanyagra egy másik név, a hlebnoje vino („kenyérbor”) utalt; az ilyen [alapanyag]+„bor” alakú elnevezések is több országban megjelentek az égetett szeszeknél.

Tehetséges ugandai buzi 2017.12.02. 02:30:53

Ha lengyel szesz, akkor kizárólag a bölényfűvel izesített Zubrowka!

:-D

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő