P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Tetszel nekem, de hogyan jellemezzelek?

Telt, kerek, simulékony, puha, lágy és emlékezetes. Jól hangzik? Elég izgalmasnak tűnik! Cseres, jellegtelen, csípős, tartózkodó és igencsak lapos. Na ez már kevésbé mozgatja meg a fantáziámat. És a tiédet? Ja, természetesen pálinkákról beszélünk. Úgy, mint ahogyan egy bíráló teszi azt egy versenyen. Furcsa? Ismerd meg a hátterét és nem lesz az!

Honnan indul egy pálinkaszerelem? Amikor lefőzöd az első saját párlatodat. Mik a jelei? Dagadó keblek, kipirult arc, fülig érő száj és finoman megremegő kéz a negyedik pohár kitöltésekor. Ezen tünetek csak erősödnek, amikor a család és a barátok együttesen növelik egódat a pálinkád fogyasztása után, dicséretek tömkelegével. Ez az érzés elég sokáig tart, ám egyszer csak felébred benned a kétely. Máris világbajnok módon főzök? Mindenki csak jókat mond róla, soha senki nem kritizálta, holott még ezelőtt soha nem főztem pálinkát. Őstehetség lennék, vagy a barátaim nem őszinték?

 kedvellek.jpg

 

Ne feledd, akinek pálinkája van, annak barátja is van! Akinek jó pálinkája van, annak sok barátja van! Fogadd el barátaid gratulációit, de azért kezeld a helyén a dolgot. Mindig azt szoktam mondani, hogy akkor jársz a legjobban, ha egy pártatlan és igazán őszinte (néha kíméletlenül), hozzáértő, vagy bíráló véleményét kéred ki. Nincs ilyen a környezetedben? Nem baj, nevezz be egy versenyre! Minél nevesebb megmérettetésen veszel részt, annál nagyobb eséllyel fog pálinkád alaposabb, nagyobb szakértői tudással felszerelkezett bírálókhoz kerülni. Ott megkapod a választ a kérdéseidre mindenféle részrehajlás nélkül, őszintén. Ez az alapja annak, hogy tanulhass, hogy fejlődni tudj, hogy kihozd magadból és pálinkáidból a lehető legtöbbet!

Na, de hogy is működik a bírálat? Mi az, hogy egy versenyen több aranyérmes pálinka is van? Mi alapján történik a pontozás? Mit jelent az, hogy egeres a pálinkám? Az, hogy marcipános, az pozitívum?

Bíráló csak minősített és a versenyeket megelőzően megtartott bírálói tréningeken az előírt eredményt elérő személy lehet. A Pálinka Nemzeti Tanács kezel egy bírálói listát, ahol többek közt a volt Corvinus Egyetemen szakképesítést szerzett szakértőket gyűjtik össze. Ez már jó alap ahhoz, hogy bírálóként tevékenykedhessen valaki. Azon túl, hogy mindezek megvannak a bírálati napokon megfelelő egészségi állapotban és kipihenten kell megjelenni. Begipszelt lábbal lehet bírálni, allergiától, vagy náthától bedugult orral aligha. Fáradt vagy? Menj haza aludni! Tudod "a törpök élete nemcsak játék és mese! Hallottál már a gonoszról? A csúf kopasz Hókuszpókról?", nagyon komoly fizikai igénybevételt jelent egy-egy versenynap, főleg nagyszámú induló esetén. Nem röhög! Nem ritka, hogy 50-60 tétel zsűrizése jut egy főre az adott napon. Sőt, vannak ettől magasabb számok is, ami akár ennek a duplája is lehet. Rengeteg víz, sok falatka (sajt, alma, kiflikarikák) segít hogy az ízek elválaszthatóak legyenek és a szervezetbe jutott alkohol ne okozzon problémát. Jellemzően nem kerül kiköpésre a vizsgált pálinka, hiszen fontos tulajdonságokra derülhet fény a garaton való átjutás közben. Természetesen nagyon minimális mennyiségekről van szó, amik nagyon hosszú időtartam (akár 8-10 óra) alatt jutnak be a szervezetbe. A pihenés azért jár, nyugodtan lehet szünetet kérni, egy kis regeneráció végett. Sőt, ha a verseny elnöke úgy látja, hogy valaki már elérte a teljesítőképessége határát, akkor részére véget ér a zsűrizés.

A versenytételek névtelenül kerülnek a bírák elé, mindössze egy szám alapján azonosíthatóak be, aminek a "kulcsa" az elnöknél van. A szám mellé megadják az adott tétel gyümölcsének nevét, alkoholfokát, és esetlegesen az ágyazásának, vagy érlelésének tényét. Van ahol évjárat ismerete is segíti a döntést, de ez nem minden esetben van így. Ezeknek az információknak elegendőnek kellenek lenniük, hogy a kóstolással együtt kialakulhasson a megfelelő szakmai vélemény.

Jelenleg két pontozási módszer az elfogadott a hazai versenyeken, mindkettő 20 pontig értékelhet. A véleményezés pontok szerinti felosztása ugyan különbözik, de az értékelés ponteredményei azonosak. Ez azt jelenti, hogy 14-15 pont bronz, 16-17 pont ezüst és 18-20 pont elérése arany minősítést von maga után. Így van, jól gondolod, az érmek nem egy rangsorban betöltött helyet jelentenek, hanem a pálinka minőségét, hiszen minden egyes tétel önmagával versenyez, nem a mezőnnyel. Azaz majdnem. Ugyanis van a champion díj, a "nagyarany", ami gyümölcsfajtánként is adható, ha abból legalább 10 tétel került bírálatra és volt köztük arany minősítés. Ebben az esetben az aranyat kapottak között állítanak fel egy sorrendet, hogy az azok között rejtőző legjobb kapja meg ezt a különleges elismerést. 

 

wp_20171212_13_46_19_pro.jpg

Pontozási kritériumok, segítő példákkal

 

Legelőször mindig a szemünkkel kezdjük a vizsgálatot. Víztisztának, tükrös csillogásúnak kell lennie a poharunk tartalmának. Ettől eltérő csak akkor lehet, ha ágyas, vagy érlelt pálinkát vizsgálunk. Az érlelteknél fontos, hogy az érlelő hordó anyagához kapcsolható színvilág jelenjen meg. Így lehet a tölgyfahordós érlelés esetén a sárgától a mély aranyig, a gesztenyénél könnyű vöröses-barna, vagy az akácnál a zöldessárga szín a kívánatos. Az ágyasok esetében nem hoz pontokat, ha fáradt, oxidált színekkel találkozunk, amik már megjelenésükben is kellemetlen élményt jelentenek, nem teszik vonzóvá az adott tételt.

A következő lépésben az illatokat kell megvizsgálnunk. Minden esetben a gyümölcsünk egyedi, karakteres, csak rá jellemző jegyeit kell éreznünk. Attól függően, hogy ez mennyire intenzíven, illetve mennyire tisztán érzékelhető, változik a rá adott pontszám is. Ugyanez mondható el az ízek vizsgálatánál is. Ilyenkor számít sokat a bíráló fajtaismerete, mert el kell tudnia dönteni, hogy az adott gyümölcsnek sajátossága-e az érzett jellemző, vagy hiba esetleg. Például egy Irsai Olivér szőlőpálinkánál a friss, ropogós ízeket és a parfümös illatokat kell, hogy érezzük, míg egy Pölöskei muskotály esetében inkább a mélyebb, ízesebb világ bontakozik ki. Ha az Irsai mutatná ezeket a jegyeket, akkor az már nem lehetne magas pontszám, hiszen az nem a saját karaktere. Természetesen az ízek és illatok alapján értékelnünk kell a pálinka tisztaságát is. Persze ez nem azt jelenti, hogy koszos lesz-e tőle a pohár, hanem, hogy technológiailag tiszta-e, azaz mentes az elő-, és utópárlattól.

Mindezen ismereteink alapján már csak a harmóniát kell pontoznunk. Ez mit takar? Hogy megvan-e az összhang az illat, az íz és az általunk ismert elvárható jellemzők között. Ha mindezek egy egésszé állva, harmónikus, teljes párlat benyomását keltik bennünk, ami tökéletesen felidézi az alapanyag karaktereit, akkor jöhet a maximum pontszám! Nagyon fontos az egyensúly az íz és az illat között, hiszen ha egy illatos pálinka a kóstolását követően csalódást keltően jellegtelen, ízben szegény, akkor oda a harmónia. Az illat mögé mindig kell az íz, a test. 

biralat.jpg

Soha rosszabb bírálatokat!

Minden egyes bírálatról írásos dokumentáció készül, melyet a verseny végén kézhez kapsz. Ebben szerepelnek az adott pontszámok és egy szöveges értékelés is, amelyben felsorolják a tétel erősségeit, gyengeségeit, hibáit is. Ha technológiai hibás a pálinka azt érteni fogod ebből, ha a mélyebb elemzés eredményéről készült jellemzéseket olvasod, akkor lehet, hogy egy kicsit meglepődsz majd a szakszavakon. Hogy mik ezek? A teljesség igénye nélkül kezdjük a pozitívakkal. 

élénk - fűszeres - vastag - telt - sokrétű - kiegyensúlyozott - hosszú lecsengésű - bársonyos - gyümölcsös -komplex - marcipános

A negatív jelzőkre is álljon itt néhány példa.

vékony - lapos - vizes - jellegtelen - karcos - neutrális - fáradt - vegyszeres - széteső - zöld - dohos - egeres - szögletes 

Úgy gondolom többségében érthetőek a jelzők, hogy mit takarnak egy pálinka esetében, de van ami némi magyarázatra szorul. Valószínűleg ilyen az egeres is. Nyugi, nem a kínai kisegeres bor hazai változatáról van szó! Szagoltál már egértanyát? Persze nem várható el, de így tudhatod, vagy legalábbis elképzelheted, hogy az állott egéralomhoz hasonló szagok mit is jelentenek. Egy biztos, nem kellemes és semmi keresnivalója a poharunkban. Fertőzött, rosszul kezelt cefre félrecsúszott erjedése esetén megvan az esélye, hogy ehhez hasonló jegyeket produkáljon a lefőzött pálinkánk.

 egeres.jpg

Csak így cukik, jobb ha a pálinkához nincs közük

Nem ritka amikor színekkel is megpróbáljuk körül írni a benyomásainkat. A bogyósoknál érzékelhető ízek közül van amit pirosnak mondunk, vagy vannak olyan szőlők, lásd kékfrankos, amikre (mily meglepő) a kék lesz a megfelelő szó. A zöld inkább az éretlen gyümölcsű, vagy száraktól, levelektől meg nem szabadított alapanyagra utal a pálinka ízvilágában. A fekete pálinka pedig nem más, mint az illegálisan árult pálinka. Bocs, nem hagyhattam ki. :-D

A marcipánosság jót jelent, a csonthéjas gyümölcsök párlatára jellemző illat-, és ízjegy. A magból származó amigdalin bomlásakor benzaldehid is keletkezik, ő felelős ezért a marcipános, mandulás vonulatért. Nagyon jól áll a meggynek, vagy a kökénynek, de vigyáznunk kell vele, ne uralja a pálinkát, ne nyomja el a gyümölcsöt. Sőt, példának okáért egy kajszibarack esetén meg se próbáljuk a marcipánosságot elérni, mivel a magtól csak keserűbb lesz a párlatunk. 

Ahhoz, hogy ezen ismereteket teljesen elsajátítsd, már egyre több tréning létezik. Igazán csak úgy lehet összekapcsolni a szavakat, jelzőket az ízekkel, illatokkal, ha azokkal kóstolás közben találkozol. Mindenképpen kell a visszacsatolás a memorizáláshoz. Ha belejöttél, akkor mondhatjuk úgy is, hogy egy újabb nyelvet tanultál meg! :-) 

 

 Gyere a Facebook oldalra is, még több pálinkás infóért!

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr2913479233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő