P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Világuralomra törhet a pálinka?

A pálinka Magyarországon világhírű! Fanyar humorú mondat, amelynek valljuk be, van igazságtartalma. De azért nem esszük olyan forrón a kását és nem isszuk olyan hidegen a pálinkát! Törekvések, kísérletek, sőt sikerek is vannak a külföldi piacok elérésében. Vannak érdekes tételek! Gondolnád, hogy Ugandában is főznek pálinkát? Jackfruitot mindenkinek!

Mindig is egyedinek éreztük magunkat a pálinkánk kapcsán, hiszen ilyen gyümölcspárlat hagyományokat, széles gyümölcsválasztékot, más, lepárlással szeszesitalt előállító ország, vagy nemzet sem igazán tudhat a magáénak. Talán ez is az egyik oka annak, hogy ezt a fajta termékkategóriát nem igazán ismerik mások minket és néhány szomszéd országot kivéve. Úgy nehéz eladni valamit, ha nehezen tudjuk csak elmagyarázni, hogy mit is kínálunk. Azért hasonló italokkal találkozhatunk, úgymint, a francia calvados (almabor párlat), az olasz grappa (törköly párlat), a szerb sligovica (szilvapárlat), vagy a szlovák borovicska (borókapárlat). Ezen nemzeteknek általában ezek a tömény italok számítanak a legerősebb saját brandnek, az nem oszlik meg jobban kategórián belül. Nálunk már itt kezdődik a fogalomzavar a hozzánk érkező külföldiek fejében, hiszen a pálinka lehet barackból, ráadásul ősziből és kajsziból is, meg almából, körtéből, bodzából, szilvából, berkenyéből és még sorolhatnám szinte a végtelenségig. Mi pont ezért szeretjük, a sokszínűségéért, a sokízűségéért. Viszont ez egy akkora halom gondolatkatyvaszt borít a megzavarodott turista fejére, hogy csak úgy kapkodja azt! Oké, hogy pálinkát kér a pultnál, na de milyen gyümölcsből? Itt azért már nagyobb különbség van ízvilágban egy birs és egy málna között, mint két különböző vodka, vagy whisky esetében. 

 

 

foldgomb.jpg

 

A 193 országból 74-ben már megmutatta magát a pálinka

 

Mindezek ellenére nekiláttunk megmutatni a világnak folyékony büszkeségünket és nagyjából 74 országban ez sikerült is. Ezekből 11 Uniós tagállam, a többiek pedig értelemszerűen ezen a körön kívül esnek. Elképesztő a szórás, ha a különböző kultúrákat és földrajzi elhelyezkedéseket vesszük figyelembe.

Egyesült Államok, Oroszország, Norvégia, Kanada, Ausztrália. Ezeken talán nem is csodálkozunk, ezekben az országokban az alkoholfogyasztási szokások, vagy éppen a felvevőpiac lehetséges nagysága már előrevetíti a sikeres eladások lehetőségét. Ezzel szemben már némi homlokráncolást előidézett bennem Szaúd-Arábia, Indonézia, Irak, Jordánia, vagy éppen az Egyesült Arab Emírségek említése. Itt a vallási körülmények nem igazán kedveznek nemcsak a pálinka, hanem úgy általában a szeszes italok piacának. Persze teszem hozzá, hogy még a NAV adatbázisában sem szerepel az, hogy milyen nagyságrendekben kerül exportálásra ezen helyekre a nedűnkből. Lehet, hogy csak a külföldi tulajdonú luxushotelek bárjában kérhetnél egy jó kajszit! Bevallom őszintén, nem tudom.

Nagyjából annyi ismert, hogy becslések szerint a külföldi piacra a teljes belföldi termelés maximum 2-3 %-a jut el. Ez a szám elenyésző a külföld szeszpiac színterén. De nem is baj. Nincs azzal semmi gond, ha egyfajta kuriózumként létezünk hazánk határain túl. Az igazán minőségi pálinkánál az első lépés a "lezüllés"  útján, a legyártott mennyiség ugrásszerű növekedése. Nincs az a mennyiségű tökéletesen érett és ízletes gyümölcs, ami volumenekkel nagyobb pálinkamennyiséget eredményezhetne. Örülök, hogy végre kezdjük már értékelni itthon is a minőséget, hogy változnak az évszádos rossz beidegződések. Nem kéne ezt beáldozni a nagyobb ismertség és egy picit nagyobb piac oltárán. Sőt, úgy gondolom, ha valamiből, ami prémium minőségű és csak limitált készlet áll rendelkezésre, az egyfajta értéknövelő hatással bír! Egyébként nem csak a mennyiséggel, hanem az eltérő fogyasztási szokásokkal, hagyományokkal is meg kellene birkóznunk. Ahogy korábban lengyel vendégeinknél is rá kellett jönnünk, minden nemzetnél más az ízpreferencia. A vodkás népek (mily meglepő) a lágyabb, simulékonyabb pálinkákat élvezik inkább. A whiskyseket inkább egy fahordós érlelésű törköllyel, vagy szilvapálinkával próbálnám meg levenni a lábukról. Franciákat? Borpárlattal! Angolokat? Borókapálinkával! Így talán nagyobb esélyünk lenne letenni a névjegyünket a (kocsma)asztalra! 

 

keepfitkingdom_com.jpg

 Személyesen a jackfruit (kép:keepfitkingdom.com)

Egy másfajta térhódítás, némi fogalmi csavarral a pálinka nevet illetően. Ha a fenti országok homlokráncolást okoztak, akkor a következő meg arcberendezésem egy részének elvesztését. Leesett az állam. Az, hogy italunk kikerült exportcikként Burkina Fasóba, Kongóba, Csádba, még hagyján. De egy lelkes hazánkfia Ugandában, pontosabban annak egy kis falujában amit úgy hívnak Kapake, létrehozott humanitárius célokkal egy mezőgazdasági ültetvényt (nem mellékesen kórházat is), ahol a termesztett gyümölcsökből pálinkát is főznek! Mit tippelsz, mik az alapanyagok? Banán, ananász, mangó és jackfruit. Elképesztő. De tényleg. A jackfruit ízét az őszibarack, banán, mangó keverékeként írják le, ananászos illattal. Mondom. Elképesztő! Azt már csak óvatosan írom le, hogy a gyümölcshús sütve a valódi hús ízéhez közelít. El tudod képzelni, hogy milyen lehet a pálinkája? Be kell szereznem egy darabot a gyümölcsből, nem halhatok meg addig, amíg meg nem kóstoltam! A már említett  úriember, Balogh Sándor, azt nyilatkozta korábban, hogy a pálinka térhódítása kapcsán a következő célja Marokkó, ahol nekiláthat a gránátalma pálinkának! Hát kéremszépen, ez is egy lehetőség :-)

 

Gyere a Facebookra nyereményjátékokért és érdekes szeszes egypercesekért! Legyél te is művelt muslica! :-) 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr213705478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Newmark 2018.03.01. 13:18:11

Banánból már én is akartam főzni...

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2018.03.01. 13:39:56

@Bobby Newmark: Nem lehetetlen, nem ihatatlan, csak nem feltétlen a mi ízlésünk szerinti lesz a végeredmény. :-)
A lehető legérettebben érdemes csak becefrézni, mert nagyon magas a keményítő tartalma. Természetesen a héja nélkül! :-)

Nem mondom, hogy tökéletes oktatóvideó, de abszolút idevágó! :-D

www.facebook.com/parlatvezetes/videos/1752164231759170/

jandera 2018.03.01. 13:49:59

Ittatok már savópálinkát? Tisztított (maradék fehérjétől, zsírtól), sajtgyártás utáni édes savó erjesztésével készül, szűrni kell, leginkább a vodkára hasonlít.

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2018.03.01. 14:09:52

@jandera: Keress rá a Black Cow vodkára! A szeszipar kreativitása kimeríthetetlen! :-)

Duplaxiii 2018.03.01. 14:20:26

Megőrülnék, ha egy hazai marketingalapú pálinkalobbi keresztülverné ezt...
Hívő pálinkafogyasztóként tiltakozom, de törtjön világuralomra!
Én hiszen az alkohol kapcsán a nemzetközi sokszínűségben, kérem a kedven viszkimet, ginemet, likőrömet, gyomorkeserűimet.
Nem elég a normális halmaznak a sok aktivista, feminista meg a többi, már a berúgásunkat is egy mikroközösség akarja szabályozni!?

szemétpasi 2018.03.01. 14:46:08

@Duplaxiii: Borsznobbal még találkoztál? :D Vagy olyannal aki csak ilyen vagy olyan whiskey-t hajlandó meginni?

Amúgy nem tudom. A világ legnagyobb részén az 50 fokos szesz már túlságosan erős. A whiskey is már kemény cucc a legtöbb embernek, szódával vagy jéggel ütik fel. Az amcsiknak a 35 fokos tequila a kemény szesz...

Nem látom, hogy miért lenne hatalmas piaci igény egy sokak számára ihatatlanul erős alkoholra. Még koktélba se jó, mert ahhoz túl erős íze van, túlságosan kiüt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy bármi baj van a pálinkával, vagy azokkal akik szeretik.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2018.03.01. 15:45:14

Legális pálinkafőzés

Nincs párja fiúnak s lánynak,
Hiába jő lőni Ámor,
Udvarlás helyett csak hánynak,
Honunk merő cefremámor.

Tintás tömeg bárgyún tejel,
Bankot tart el, nem lop rezet,
S együtt lépne zúgó fejjel…
Minden út kómába vezet!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2010/06/legalis-palinkafozes.html

morph on deer 2018.03.01. 16:08:04

@Frady Endre:
“Minden út kómába vezet!”

Na végre!
Ugye hogy mégis csak van hova letérni a lenini útról..!
(Zseniális, by the way!(

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2018.03.01. 16:15:39

@morph on deer:
Az útról amelyik lenini
Érdemes magunkat leinni.
:)

morph on deer 2018.03.01. 16:16:13

Én tudok arról, hogy egy Líbiában dolgozó magyar csapat az ott kapható magyar “Arany Fácán” névre hallgató sűritett paradicsompűré konzervet használta kiindulási anyagként, - még a nyolcvanas évek elején, mert akkor ott egyáltalán nem árultak szeszesitalt.

Az mondjuk nem tudom, hogy a datolya miért nem felelt meg, ha már...

Bobby Newmark 2018.03.01. 17:16:06

@szemétpasi: Heh, parasztkoktélnak jó. Házi pálesz, házi meggybefőtt levével. :P

2018.03.01. 17:32:48

@szemétpasi: Nem értek veled egyet. Az 'erős' párlat még abszolút nem jelent ihatatlan, marós/égető szeszesitalt. Másrészt nem kell lavórszám nyelni. Whisk(e)y-k között egyáltalán nem ritka a cask strenght (50%++) nehéz, markáns párlat. Nyersen, hígítatlanul, legtöbbször differenciálatlanul, tisztán, ahogyan született.

O.Ádám · http://abszint.com 2018.03.01. 18:37:14

@Womb Raider: Arról nem beszélve, hogy az amerikaiaknak még külön törvényi kategóriájuk is van a kötelezően ötvenfokos párlatokra (bottled in bond), valószínűleg nem azért, mert azt senki ne tudná meginni :)

O.Ádám · http://abszint.com 2018.03.01. 20:17:28

„A pálinka Magyarországon világhírű” vicc mellé nyugodtan fel lehetne venni azt is, hogy „a pálinka hagyománya Magyarországon egyedülálló”. Ha egy német, francia, cseh, olasz nem látott még a pálinkához hasonlót, akkor nem valami tájékozott a saját országának italai között. 11 uniós tagállamnak mutattuk meg a pálinkát? Velünk együtt épp 11 uniós országnak vannak saját eredetvédett gyümölcspárlatai – nem calvados, nem grappa, hanem olyan gyümölcspárlat, mint a pálinka, jellemzően ugyanabból a klasszikus gyümölcspalettából. Más kérdés, hogy a világhírű francia gyümölcspárlat az átlagfogyasztó szemszögéből alig világhírűbb a magyar pálinkánál.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő