P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Zümmögő pálinkabarátaink

Ha eltűnnek a méhek, négy év és vége az emberiségnek?! A méhek végzik a világon élő növényfajok 80%-ának a beporzását. Egyetlen méhcsalád 30 millió virágot képes beporozni naponta. Nem kis meló, hatalmas eredménnyel. Mi lenne a mi pálinkafáinkkal nélkülük? 

A pálinka kapcsán legtöbbször a muslicák jutnak az eszünkbe, pedig van egy másik rovarfaj, akik nélkül elbúcsúzhatnánk a palackba zárt szellemtől. Igen, ők a méhek. Szépek, szorgosak, rendkívül hasznosak és itt nem a mézre gondolok elsősorban. A gyümölcsfák virágzásakor nélkülözhetetlenné válnak számunkra a nektárgyűjtés másodlagos eredménye, a pollináció, azaz a beporzás kapcsán. Ahhoz, hogy termésünk legyen, elengedhetetlen, hogy a gyümölcsfa virága megtermékenyüljön, amihez a szél, a rovarok, vagy speciális esetben (vízi növények) a víz szükségeltetik, hogy a porzókon található virágpor a bibére kerüljön. Az itthon termesztett gyümölcsfajták esetében szélporozta a mogyoró, a dió és a gesztenye, míg a többiek jellemzően rovarbeporzásúak.

 mehvirag2.jpg

Pálinkakészítés nulladik fázis

A gyümölcsfák esetében beszélhetünk öntermékeny és önmeddő fajtákról. Míg előbbi esetében a fa saját virágpora is elegendő a megtermékenyítéshez, addig az utóbbinál egy másik egyedére van szükség. Az öntermékeny növényeknél a virágok magházát a saját virágporuk is megtermékenyíti, melyet nem annyira kedvelnek a kertészek, mert genetikailag hordozhat magában kockázatot ez az egyfajta „beltenyésztés”. Az önmeddők viszont kizárólag más fák virágporától válnak termővé, mely ebből a szempontból sokkal előnyösebb megoldás. A gond abból adódik, hogy az a virágpor hogyan jut el az adott fa virágáig. Ebben van óriási szerepük mind a vad-, mind a házi méheknek. Több, mint 20.000 méhfaj létezik. A rovarbeporzásos növények kb. 80%-a köszönheti létét és szaporodását a méheknek. Korábban a rovarvilág több résztvevője is erősebben besegített a folyamatba, lepkék, katicák, hangyák, legyek szorgoskodtak, hogy minden rendben menjen. Mára ez erősen megváltozott az emberi tevékenységek hatására. A légkör szennyeződése, a természetes életterek csökkenése és ami az egyik legfontosabb, a növényvédő és rovarölő vegyszerek használata megtizedelte ezeknek az apró segítőknek a számát. Így a munka dandárját a méheknek kell elvégezniük úgy, hogy a növényvédő, rovarölő  szerek nagy része továbbra is veszélyt jelent számukra. A legveszélyesebbnek ítélt szerek még ma is használatosak. Ezek közé tartozik a Sherpa, Apacs, Chess, Actara, Trebon is, melyeket virágzó növényeknél a méhek védelme érdekében tilos használni!  Jelenleg is vizsgálják a szerek által okozott veszélyeket, de úgy tűnik, hogy a méhek fejődési ütemére, tanulási-, víztalálási képességeikre, térbeli tájékozódásukra és kórokozókkal, gombás fertőzésekkel szembeni ellenállásukra vannak káros hatással. Csökken a szaglásuk, nehezebben ismerik fel a virágokat és a kaptárukat. Ezek együttesen erősen lecsökkentik az életbenmaradási és szaporodási esélyeiket. Jobban belegondolva olyan ez a hatásmechanizmus, mint ahogyan ránk hat a nagyobb mennyiségű alkohol egy durva péntek este... 

Emellett a természet is közbeszól. A kései, vagy éppen a korai fagyok miatt a virágzás nélküli fák, növények nem képesek elegendő élelemmel szolgálni a méhek számára, a kaptárak populációja drasztikusan lecsökkenhet. Számunkra ez leginkább a beporzás sikerességének csökkenésével érzékelhető. Az élelmünk 30-35%-a a beporzás eredményességétől függ, azaz minden harmadik falat étel a méheknek köszönhető. A beporzással végzett munkájuk értéke európai viszonylatban 22 milliárd euróra tehető, míg a globálisan számolt haszonnövények értéke, melyhez a munkájuk elengedhetetlen, 265 milliárd eurót ér a Greenpeace számításai szerint. Mintha minden kis apró szárnyacska aranyból lenne. :-)  Ha nem működnének ilyen hatékonyan, vagy egyáltalán, akkor a mennyiség csökkenése mellett eltűnne a növényi alapanyagok sokfélesége és vele együtt az élelmiszerek minőségi színvonala. Valószínűleg nem halna ki az emberiség 4 év alatt, de nagyon megsínylené mindezt. És akkor még nem beszéltünk a pálinka elvesztésének lehetőségéről!  :-O

 

 

meekospark_com.jpg

Kézi beporzás Kínában (fotó: meekospark.com)

Kínában, Szecsuán tartományban már jó ideje küzdenek a méhek nagyon-nagy arányú eltűnésével. Jobb megoldás híján, emberi erővel oldják meg a problémát. Idénymunkások tömegei másznak fel a gyümölcsfákra, nyakukban virágporral teli kis tartályokkal, kezükben hosszabb-rövidebb szárú ecsetekkel. Ezen eszközökkel aztán szépen egyesével beporozzák a virágokat, épp csak nem zümmögnek hozzá. De lehet, hogy igen. Ez a megoldás igencsak bizarr, de kár ezen csodálkozni egy olyan ország kapcsán, ahol olcsóbb a munkaerő, mint a méhcsaládok újra betelepítése és gondozása. Nagyon remélem nem jutunk el idáig világszerte, hogy pótolni kelljen kis csíkos mezes barátainkat!

 

rovarhotel.jpg

Rovarhotel de lux

Miképpen tudunk mi magunk is segíteni, hogy megmaradjanak kis segítőink? Csak olyan vegyszereket használjunk a kertünkben, melyek nem károsak rájuk nézve. Otthoni kiskertünkben is segítségükre lehetünk, ha méhbarát növényeket ültetünk. Ilyen virágnak számít a levendula, a bársonyvirág, a réti here, a zsálya, a facélia és a fehér mustár is, melyek segítenek nekik a táplálékhoz jutásban. Egy rendszeresen feltöltött kis itató is sokat jelent számukra. Vannak magányos méhfajok is, melyeknek szállásra, búvóhelyre van szükségük éjszakára, vagy akár a télre is. Nem baj ha nem te barkácsolod ezen kis alkalmatosságot, már nagyon sok helyen megvásárolhatóak, az ún. rovarhotelek, melyek tökéletesen megfelelnek a célnak. Persze ne várd, hogy mézelő méhek lesznek a lakói, inkább magányos méhek, darazsak és egyéb beporzó rovarok lesznek a bérlők.

 honey-1089508_1920.jpg

Csak megenni egy pillanat, összegyűjteni már nem...

Ha már mézről esett szó. Tényleg szorgosak a méhek, vagy csak nem tudnak lassabban zümmögni? Döntsd el te! 1 kg mézhez átlagosan 1,5-2 millió jól mézelő virágot kell meglátogatniuk, kevésbé mézelőből pedig akár 5 milliót is. Ennek a mennyiségnek a hazaszállítása nagyjából 10.000 órányi repülést igényel, ami alatt annyi utat tesznek meg, hogy hatszor körberepülhetnék a Földet. Itt nem jön be a kifogás, hogy „bocsi ma nem repülök, kicsit kapar a torkom…". Semmi gond egyél egy kis mézet!  :-)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr9513871746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2018.04.28. 11:04:23

Nem biztos, hogy olcsóbb a kínai munkás mint a méhcsalád betelepítése. Inkább az lehet az ok, hogy ész nélkül tolják a legdurvább vegyszereket, olyanokat amelyeknek az eu-ban az említéséért is börtönbüntetés jár sötétzárkával, kenyérrel és vízzel. Ezt nem élik túl a méhek, akárhányszor is telepítik újra őket.

csakférfi 2018.04.28. 14:35:53

@Boar.:
A hàziméhek a segítségünkkel kiszorítottàk az öshonos fajtàkat.
Vagyis "siserehadat" zúdítottunk a viràgokra.
A méhektöl kb. 3 -szor veszi el s mézet a méhész egy évben.
Télire meg pòtolja némi cukor etetésével.
Egyre több a méhész. A csalàdok szàma emelkedik.
A rovarölöszeres növényvédelem meg nélkülözhetetlen a nagyüzemi monokultúràs gépesített termelésben.
Ez így egy zsàkutca.
A méhpusztulàsròl nem is beszélve.
Az ember ha "belenyúl" a természet évmilliòk òta megszokott rendjébe.....csak kàrt okoz.
Szòval maceràs a méheket ennyire felbecsülni.

Meridian74 2018.04.28. 17:43:07

Dehogy lenne vége mindennek 4 év múlva. Vannak vadméhek is (amelyek nem érzékenyek a háziméhek betegségeire), de ez nem minden. Ott vannak a poszméhek, másnéven dongók. Ők még szorgalmasabbak mint a méhek a beporzás terén. Jah, mézet tőlük nem tudsz elvenni, tehát 4 év múlva csak méz nem lenne. Minden más maradna a régiben.

Úgy egyébként aki télen paradicsomot paprikát és hasonlókat vesz, az mégis mit gondol? Hogyan van? Na úgy, hogy fűtött üvegházakban termesztik, ahol nem méhek, hanem dongó családok serénykednek. Ők porozzák be az egészet. És a dongók sokkal strapabíróbbak mint a méhek.

Érdemes megnézni ezzel kapcsolatban a "secrets of bumblebees" című filmet, (poszméhek titokzatos élete).

illango pillango 2018.04.28. 18:57:15

Pont erről szól Maja Lunde : A méhek története című könyve. Ajánlom mindenkinek!

gaszton42 2018.04.28. 19:03:05

@csakférfi: Sajnos ez igaz, az utóbbi 10 évben megduplázódott a méhcsaládok száma, régebben a környéken sok helyen voltak poszméhcsaládok, azok is szoktak porozni de mostanára eltűntek. lehet sirdogálni rajta hogy pusztulnak a méhek, de konkrétan most van belőlük a legtöbb. Az nem lehet hogy pont ezért? az általuk kiszorított egyéb beporzó fajokért nem ejt senki egy könnycseppet sem.

swfla 2018.04.29. 01:21:58

Szeretnek egy felreertest eloszlatni: a mehpusztulas elsodleges okanak eddig nem bizonyitott, hogy a mezogazdasagban hasznalt kemiai anyagok lennenek a felelosek. Az eddigi kutatasok alapjan a lista:

1. urbanizacio
2. monokulturas novenytermesztes (= nulla biodiversity, ez vonatkozik az altalatok emlitett rovarfajtak egysikusagara is)
3. betegsegek (a mehek utaztatasa sajnos elegge kozrejatszik)
4. es valahol a lista vegen valoban a novenyvedoszerek is ott vannak

forras (egy a kismilliobol): grid.unep.ch/products/3_Reports/Global_pollinator_decline_literature_review_2007.pdf

A problema azzal van hogy a legfontosabb ok mar csak azert is sulyos, mert 2050-re a mostani tendencia szerint a jelenlegi kb. 7 milliard emberbol 9 lesz a bolygon. Na ez a nem mindegy.

Ugyhogy valaki taviratozzon Uj Delhibe, hogy tegyenek csomot a pocsukre, mert nagyon nem lesz ez igy jo.

csakférfi 2018.04.29. 06:00:46

@gaszton42:
Anno ,fòliàztam föàllàsban. Egy 400 m2-es fòliàhoz egy doboz földi poszméhet (bombus) ajànlottak.
Rosszabb fényviszonyok között és alacsonyabb hömérsékletnél kezdenek el a viràgokat jàrni.
Mint a hàziméhek.
Hatàsukra a paprika pl.-ul vàllasabb darabosabb ...szebb lesz.
Azaz eladhatòbb. Csak mézet nem termel.
:)

csakférfi 2018.04.29. 06:06:36

@swfla:
:)
Àllítòlag azok a fajok maradnak fenn (nem pusztulnak ki) akik jobban alkalmazkodnak....szaporodàsi ràtàjuk magasabb.....életrevalòbbak.
:)

gaszton42 2018.04.29. 07:40:13

@csakférfi: Amennyire én tudom a foliasátras növények általában is eleve sokkal kevesebb nektárt termelnek, abból a méhek nem élnének meg.
Ami a poszméheket illeti nekem is van velűk hasonló tapasztalatom. a szomszédos ház egy nádtetős épület, (ez most a falumúzeum), a tető nádjában komoly poszméh kolónia vert tanyát, nekem meg az udvaron pont mellettük volt 2 megyfám, ott zsongtak rajtuk a poszméhek virágzáskor, és megbízhatóan termett a meggy minden évben. Pár éve teljesen lecserélték a régi nádtetőt és vele együtt a poszméhek is eltűntek, azóta sokkal rapszódikusabb a termés, alapvetően kevesebb. Ha hidegebb szeresebb az idő a virágzás idején akkor nem sok mnden terem. Persze tudom a fagy is elviheti a termést de eddig valahogy jobban sikeredett. Hol lehetne poszméheket szerezni hogy újratelepítsen őket. van két nádtetős ház a szomszédban, ott meg telepedhetnének de ha kell akár egy olyan insect hotel-t is összehoznák. most szeretnék kb 6 árnyi kertemben bogyó gyümölcs bokrokat és gyümölcs fákat telepíteni, jöl jönne a dolgos segítség hozzájuk.....

gaszton42 2018.04.29. 07:43:27

@csakférfi: Csakhogy a méhek nem az életrevalóságuk okán szorítanak ki idegen fajokat hanem azért mert az ember az ő oldalukon áll. ha magukra hagynád a háziméh tenyészeteket nem tudom mi maradna belőlük.

csakférfi 2018.04.29. 20:18:23

@gaszton42:
www.zephyrkft.hu/poszmeh.html

A Biobest is forgalmazta akkor amikor fòliàztam.
Az àr miatt meggondolandò.
Én azòta is ha meglàtom a vadon élò példànyok valamelyikét , örömmel tölt el.
Hja....nosztalgia.
:)

csakférfi 2018.04.29. 20:23:08

@gaszton42:
Nem a méhekre értettem a "faj" pàrhuzamot.
Az "angolszàsz kultúrkörre".
Nàlunk a gyerekvàllalàsi kedv csökken.....elöregszik .
Bezzeg indiai.....afrikai.....
Ha így halad a "nyugati ember" kihal.
Vagy asszimilàlòdik a kínai....indiai....afrikai....fajba.
Na jò........ez így szélsöség.
:)

Kard 2018.04.29. 20:55:16

Ha ez probléma lenne szerintem pillanatok alatt kifejlesztene az emberiség valamilyen robotot ami helyettesíti a méheket.

gaszton42 2018.04.29. 21:29:46

@csakférfi:Azt hiszem megpróbálok egy adagot szerezni és betelepítem az adott ereszekbe illetve egy biztonságos rovar szállót csinálok nekik, olyat ahol biztonsággal át is telelhetnek, remélem szaporodóképes poszméh koloniákat árulnak.

csakférfi 2018.04.29. 22:58:45

@gaszton42:
A csalàdot papírdobozban kapod.
Àltalàban elszöknek .....amint tehetik és màshol telepednek le.
Ahol szerintük jobbak a feltételek az életbenmaradàsukhoz.
Nem tudunk a "fejükkel" gondolkozni.
Sok sikert és szerencsét hozzà!
Öszintén mondom!
:)

gaszton42 2018.04.29. 23:34:12

Azért megpróbálom, koszi!

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása