P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Így fejtsd meg a címkék titkait!

Egy művelt muslica sohasem találomra vesz le a polcról egy palack jófajta párlatot! Címkét olvas, értelmez és dönt. Jó ha te is megismered, hogy mit takarnak a szeszes kifejezések, hogy tudd, legközelebb milyen stílusú italt válassz!


Kezdjük a sort a borpárlatok legnemesebbjével a Cognac-kal. Titkos betűkombinációk nehezítik az egyszeri muslica életét, a fejében már izzadva kirakott értelmes szavak és kevésbé logikus szókapcsolatok kavarognak. VSOP? Valódi Somogyi Organikus Pálinka??

Inkább kezdjük az elejénél.

VS  „Very special”, magyarul a nagyon különleges rövidítése, amit csak az a palack kaphat meg melynek tartalmát legalább két évig érlelték fahordóban.

VSOP  "Very special old pale” esetén már emeljük a tétet, itt már minimum négy évet kell eltöltenie együtt a hordónak és a párlatnak a legnagyobb egyetértésben.

XO  „Extra old” azaz a különösen idős minősítést csak a hat éves érlelést elért szépkorú cognac-ok érdemelhetik ki. Viszont ez a kategória az, ami már igazán nem kispályás tételeket is magába foglalhat, mivel nem ritkán akár 20-25 éves szépségek is tiszteletüket teszik egy ilyen palackban.

Napoleon  Elméletileg az „XO” kategóriával megegyező szint, de nálunk ez már csúnyán elmosódott és a köztudatban már csak az „olcsó, berúgáshatékony konyak, vegyük meg” gondolatmenet ragadt hozzá. Mindez köszönhető a finomszeszes, aromás alapanyagú nevenincs gyártóknak, illetve a régvolt szomszédos országokból befolyó szeszeknek. Tudod, volt anno a jugó Napoleon konyak is, emlékszel az ízére...?

Bármelyik érlelt párlat esetében (cognac, whisk(e)y, pálinka…) a kormeghatározásánál mindig az összetevők legfiatalabb alkotóeleme alapján kell a besorolást megejteni. Ez főképpen a blendelt italok esetében fontos, amikor a legharmónikusabb hatás elérése érdekében több évjáratot is házasítanak, kevernek egymással. Szóval, ha a harmincadik születésnapodra kapsz egy üveg 30 éves érlelésű italt, akkor tudd értékelni, mivel abban az üvegben az a legfiatalabb összetevő, a még hozzátett részek mind-mind idősebbek nálad! Szóval add meg a kellő tiszteletet nekik! :-)


pinterest.jpg

A bőség zavara (fotó: Pinterest.nz)

 

Ugorjunk egyet az érlelt gabonaszeszek világába. Whisk(e)y.

Bourbon  Az USA-ban, legalább 51%-ban kukoricából készült gabonapárlat, melyet kizárólag csak új, kiégetett tölgyfahordókban lehet érlelni. Alap esetben a két évig történő érlelésnél nem lehet kevesebb. A palackokon whiskey felirat lesz olvasható.

Rye  Minimum 51%-ban rozsból készült párlat, mely leginkább a kanadaiakra jellemző, mint ahogy a whisky írásmód is.

Scotch   Skóciában készült és ott is érlelték legalább három évig és egy napig. Csak használt hordóban érlelnek (sherrys, portóis, calvadosos, bourbonös…). A szóhasználatuk pedig megegyezik a kanadaiakéval, azaz ők is „e” mentesen, whiskyt írnak.

Single malt  Egy lepárlóüzemben, tisztán árpából készült párlat, amit nem kevertek semmilyen más whiskyvel.

Blended  Különböző whiskyk házasítása, keverése. Lehet úgy érteni, hogy egyetlen fajtáról van szó, de több lepárlóból és úgy is, hogy más fajta alapanyagból készülteket vegyítenek egymással.

Single cask  Egyhordós whisky. Egyetlen hordó tartalmát palackozzák le, melyet nem házasítanak semmilyen másikkal. Keresett tételek, hiszen nincs egalizálva, standartosítva az italunk, marad az utánozhatatlan és megismételhetetlen egyediségében.

Cask strenght  Hordóerősségű palackozás. Ha véget ért az érlelés, a magas alkoholfokú terméket vízzel visszahígítják arra a szeszfokra, amin később a boltban megveheted. Na, itt ez elmarad. Ahogyan kijött a hordóból, úgy megy bele a palackba. Ez az érlelés körülményeitől függően 55-65%-os alkoholtartalmat is jelenthet. Sokat számít a hordó nagysága, a benne töltött idő, a hőmérséklet és a páratartalom változása, a légmozgások nagyságával együttesen. Őszinte whisky. Nincs öltöztetés és finomkodás a hígítóvízzel.

 vinepair_com.jpg

Kék agavé szürete (fotó: vinopair.com)

Oké hombre, jöhet a tequila!

Biztos te is benne voltál kb. 15 évvel ezelőtt a trendi (bocsi, ez a szó talán még nem is létezett akkor) menő tequilapartyk sűrűjében. Mit ittál? Silvert, vagy a kifinomultság biztos jeleként goldot? Nyalás, ivás, harapás, asztalracsapás. Repeat. Ismerős? Na ez minden volt, csak nem kifinomult. Most már tudjuk, amit akkor még nem, hogy ez a szertartás a parasztvakító marketinggépezet tökéletes működésének volt csak a bizonyítéka és nem a mexikóiak italfogyasztási hagyományai előtti tisztelgésé.

Puro, vagy noble  Maga a 100%-ban kék agavéból készült tequila. A "100% agave", vagy a "100% agave azul", valamint a "cien por ciento de agave" feliratok erősítik meg ezen tényt az üvegen. Ha ez nincs, akkor az azt jelenti, hogy a megengedett mennyiségben máshonnan származó cukorral egészítették ki a lepárlásra szánt mennyiséget, így mixto-vá változtatva a meghatározást.

Mixto  A mixto-nak csak egy része (legalább 51%-a) származik agávéból. Ezt a feliratot nem igen fogod látni (ezt nemigen szokták kiemelni), de ha nincs feltüntetve a 100% agavé tartalom, akkor az bizony csak ebbe a kategóriába tartozik.

Blanco, vagy plata  Fehér és ezüst a jelentésük, ami mögött a hétköznapi, ízesítetlen és érleletlen tequila rejtőzik. Hordót nem látott, jellemzően acéltartályokban pihentetik a palackozásig. Hoppá, azaz mégis láthatott némelyik, ugyanis elfogadott egy 30 napig tartó könnyed fahordós időszak az esetükben, ami igazából csak lekerekíti, lesimítja a párlatot, de még nem bontakozik ki benne a fahordó.

Joven, vagy oro  Fiatal, vagy arany az elnevezés. Itt egy kis kegyes csalásnak lehetsz tanúja, ugyanis az érleletlen tequilát egy kis karamellel színezik és néhány fűszerrel (vanília, mandula...) ízesebbé teszik. Készülhet „nemesebb” módon is, ekkor egy kisebb mennyiségű érlelt változattal tuningolják fel. Na ehhez toltuk akkoriban a fahéjat és a narancsot! 

Reposado  Vele kezdődik az igazi érlelés, ami 2 hónap és 1 év közötti időtartamban történik, méghozzá tölgyfahordóban. Itt már beszélgethetünk a fa és az ital közötti valódi kölcsönhatásokról, itt tényleg a tölgyfa adja a színét, ízét és nem a laboros kolléga.

Anejo  Ennél az érlelt verziónál megkötés, hogy 600 liternél nem lehet nagyobb a fahordó és abban 1 és 3 év közötti idő alatt éri el a kívánt ízét, színét, harmóniáját.

Extra anejo  Meg fogsz lepődni. Itt már 3 évnél tovább érlelt tequiláról beszélünk. Meglepetés vége.

A „Reserva de casa”, vagy „Reserva de la Familia” az ajándékba kapott palackodon azt jelzi, hogy az ajándékozó nagyon kedvel téged. Igen, jól sejted, ezek a feliratok már a prémiumkategóriára utalnak. Valamiképpen biztos, hogy egyedi ital került a birtokodba, akár single cask, akár más egyedi időtartamban, vagy módon történt érlelés kapcsán.

 

hordok.jpg

Mi ráérünk, időnk az van bőven...

Végre hazaértünk. Pálinka.

Kisüsti pálinka  Az a pálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri, szakaszos lepárlással állítottak elő. Szóval kuruc módon. :-) 

Érlelt pálinka  Itt mi is a hordóméretekkel és az időtartamokkal tudunk csak variálni, mint más nemzetek. Úgyhogy ide tartozik az a pálinka, amelyet legalább 3 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. 

Ópálinka  Ó, de jó az a pálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb fahordóban! Hmm. Kicsit egyszerűre vettük az elnevezést, nem hangzik olyan jól, mint a többieké, nem gondolod? Nem szebb hangzású lenne, ha például nemes pálinkának hívnánk a hosszan érlelteket?

Ágyas pálinka  Itt már új feltétel is színre lép, mégpedig a Magyarországon termett gyümölcs, amivel együtt érlelték a pálinkát  legalább 3 hónapig, akár aszalva, akár nyersen. A gyümölcságynak a pálinka fajtájával azonosnak kell lennie, persze tartalmazhat többfajta gyümölcsöt is, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcs ágyaspálinkának hívhatjuk.

Vegyes gyümölcspálinka A különböző fajtájú gyümölcsök együttes cefrézésével, illetve a különböző fajtájú gyümölcsök cefréinek együttes lepárlásával előállított pálinka nem más, mint a vegyes gyümölcspálinka. Igen, jól emlékszel, tőle rettegtél suhanc korodban. Igencsak úgy néz ki, hogy nehezen tudunk szabadulni a "vegyigyümik" súlyos emlékétől. Fogadjunk, hogy még most is kiráz a hideg ha ezzel kínálnak!


Azóta már finomodtak a dolgok. Egy új megközelítés alakult ki ezen a téren. A jelszó: pálinkablend! Meggy-málna, szőlő-birs és a többiek...! Nagyon finomak, de a meghatározásuk továbbra sem lett szebb. Íme. A különböző egyfajú gyümölcsből készült pálinkáknak a különleges és egyedi ízharmónia eléréséért történt utólagos házasításából született pálinkájának a megnevezése is gyümölcspálinka, avagy a rettenetes hangzású vegyes gyümölcspálinka. Pedig már nagyon megváltoztak! Próbáld ki, új kedvenced lesz!

 

Mézes pálinka  Na ilyen nincs. Ha ezt látod a címkén, akkor ott már nagy a baj! A Pálinkatörvény alapján az olyan párlatot, amely mézet tartalmaz, nem hívhatjuk pálinkának. Azok egyszerűen csak mézes szeszesitalok és pont.

 

Tudom, kicsit sok lett, pedig tényleg csak az alapokat szedtem össze. Remélem azért hasznos volt számodra és talán már nem olyan elveszetten kóvályogsz majd a piás polcok között! Ha valamivel még kiegészítenéd a fentieket, hajrá, jöhet kommentben!

Gyere a Facebookra is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr714030406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maláta Barát 2018.11.30. 13:57:20

Szia,
Pár pontosítás a whisky-részleghez:

"Bourbon Az USA-ban, legalább 51%-ban kukoricából készült gabonapárlat, melyet kizárólag csak új, kiégetett tölgyfahordókban lehet érlelni. Alap esetben a két évig történő érlelésnél nem lehet kevesebb. A palackokon whiskey felirat lesz olvasható."
A két évig történő érlelés nem a "bourbonség", hanem a "straight"-ség kritériuma. Az amerikai törvényekben csak annyi van leírva, hogy kötelező új kiégetett tölgyfahordóban érlelni, így ha a friss párlatot akár csak egy napra is tölgyfahordóba raknak, onnantól már Bourbon, csak nem Straight. Ahhoz pedig, hogy whiskynek nevezhessék, még tölgyfából sem kell feltétlenül lennie.

"Rye Minimum 51%-ban rozsból készült párlat": és ennyi. Nincs tovább. A rozspárlat nem a kanadaiakra jellemző. A Rye fogalom csak és kizárólag azt jelenti, hogy többségben (minimum 51%-ban) rozsból készült a cefre amiből lepárolták az italt.

"Scotch Skóciában készült és ott is érlelték legalább három évig és egy napig. Csak használt hordóban érlelnek (sherrys, portóis, calvadosos, bourbonös…)" Nem csak használt hordóban érlelnek skót whiskyt, ezért vannak Virgin Oak elnevezésű scotch-ok is.

"Single malt Egy lepárlóüzemben, tisztán árpából készült párlat, amit nem kevertek semmilyen más whiskyvel." Egyetlen lepárlóban készült, 100%-ban malátázott(!) árpából származó párlatok keveréke. De a Single Malt is egy keverék.

"Blended Különböző whiskyk házasítása, keverése. Lehet úgy érteni, hogy egyetlen fajtáról van szó, de több lepárlóból és úgy is, hogy más fajta alapanyagból készülteket vegyítenek egymással." Ez részben a single-hez is tartozik, de a lényeg, hogy a Single/blended kategórizálás arról szól, hogy a benne lévő alapanyagok honnan származnak. Tehát a Single az kizárólag egy lepárlóból származó italok keveréke, míg a Blended az több lepárló termékéből készült keverék. Az, hogy a keverékben milyen típusú párlatok vannak, azt a következő szó határozza meg: Malt/Grain. A maltokban kizárólag 100%-ban malátázott árpából készült italok keveréke van, míg a Grainekben nem csak Malt-ok vannak. Így tehát van Single Malt, Single Grain és van Blended(vatted) Malt és Blended Grain (ez a klasszikus Blended Whisky).

Muslicza úr · http://parlatvezetes.blog.hu 2018.11.30. 14:51:52

@Maláta Barát: Köszönet a pontosításért és a részletesebb magyarázatért, kezd túlcsordulni a tudás palackja! :-)

A jogszabályok sokszor csak az alapokat határozzák meg, hagynak mozgásteret a főzdék kreativitásának és a határaik feszegetésének.
Vannak még szerencsések, lásd gin, ahol csak a minimális alkoholtartalom és a domináns borókaíz van megkövetelve, utána szabad a vásár...
Jó ellenpélda a pálinka, ahol szépen körülbástyáztuk magunkat különböző előírásokkal.
Na de kérem, ettől (is) olyan színes a szeszvilág! :-)

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő