P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Poharak és párlatok párosodjatok!

Pohár, stampedli, flőte, grappás, tulip, kehely, tumbler, ballon meg a többi… Szerintem már rájöttél, hogy mi a közös a felsoroltakban. Igen, így van, mindegyikből ihatsz. De melyik párlatot melyikből érdemes? Van erre szabály?

 

Bármelyikből és bármit, vághatod rá a választ és azt mondanám, hogy egészségedre, így is lehet. Ha szeretnéd nem csak az alkohol örömét érezni egy pohár italban, hanem kíváncsi vagy arra is, hogy az alkotója, a készítője mit szeretne megmutatni benne, akkor érdemes egy kicsit a poharakkal is foglalkoznod. Nyugi, ettől nem leszel sznob, vagy fellengzős, egyszerűen csak kiélvezed minden cseppjét a párlatodnak, még az orroddal is. Igen az orroddal is, hiszen a poharak kialakításának legfontosabb célja az, hogy az alkohollal együtt párolgó illatokat az orrodig vezessék. Persze a mai darabok némelyike már lassan műalkotásszámba megy, de nem hiányozhat a paletta másik végéről a giccs világa sem. Személy szerint a letisztult, egyszerű formák híve vagyok, de nem botránkozom meg a szemkerekítő megoldásoktól sem, ha legalább a pohár tartalma minőségi.

 

cognacwarmer_com2.jpg

Konyakmelegítő, elegáns és mértéktartó. Hát persze... (fotó: cognacwarmer.com)

 

Ha már a konyakmelegítő képén kigyönyörködtük magunkat, akkor kezdjük is ezzel a nemes nedűvel.

Hatalmas ballon pohár, lazán a tenyérben tartva, míg a másik kezünkben lágy, vaníliás kávékrém illatot árasztva egy szivar, melynek vékony füstcsíkja tekeregve tölti be a könyvtárszobát. Lábunk könnyedén keresztbe téve, elmélázva megfeledkezünk a szivarról, így hanyag eleganciával hagyjuk a kiszürkült hamut a mélybe hullani. Dekadencia felsőfokon.

Hoppá, kissé elkalandoztam, még az a kastély nincs a nevemen, amiben ezt véghez vihetném. A többi stimmel.

 

A ballon pohár régóta kapcsolódik már a konyakhoz, a tenyér hője hivatott az ital párolgását, illatainak kinyílását fokozni. Mérete státusz szimbólumként mutatja a belőle fogyasztó társadalmi pozícióját. Ezt a melegítést és egyfajta sznobizmust maxolják ki a fenti képhez hasonló konyakmelegítők is. Használatuk inkább színház, mint hogy valós értelmük legyen. A túlmelegített párlat egyszerre ontja magából az összes illatelemét, mely mellé bántóan sok alkohol kerül, teljesen élvezhetetlenné téve azt. Leginkább a fokozatosan felszabaduló illatok tudják az embert elbűvölni, mert nagyon szép és egymásra épülő jegyek követik egymást. Először a könnyű, friss, virágosak, majd az egyre teltebb és nehezebb, fajsúlyosabbak mutatkoznak meg, ha csak finoman engedjük melegedni italunkat. A konyak, csakúgy, mint a pálinka, leginkább szobahőmérsékleten, azaz 18-20 Celsius fokon mutatja meg magát a legjobban. Micsoda? Te jéggel iszod a konyakot? Neeem? Miért nem? Az igazán minőségi konyakot gyártók előszeretettel ajánlják egyes italaik mellé a két jégkockát a nagy pohárba. Emlékszel pár sorral fentebbre? A tenyér hője segítségével a jég szépen lassan olvad, percről-percre változtatva az alkoholfokot és az illatok kipárolgását. Csodaszép íz-, és illatutazás.

 

ravenscroftcrystal_com.jpg

 Ejnye, egy picit túltöltöttük a tulipánt... (fotó: ravenscroftcrystal.com)

 

A ballon pohár napjainkban régimódinak számít, de általában a jéggel fogyasztáshoz azért még ma is ez ajánlott. Helyette inkább a nyíló tulipánbimbóhoz hasonlítót részesítik előnyben a konyakot kedvelők és értők manapság. Nem véletlenül, hiszen az üveg falának vonalvezetése először összegyűjti, a szűkülő rész az orrhoz irányítja, míg az újra kiszélesedő szájrész levegővel keverve útjára bocsájtja az illatfelhőket. Nagyon hasonlít a mi pálinkás poharunkhoz, de itt a hosszabban tartó szélesebb törzs a jellemző és a térfogat is nagyobb, általában 170-180 ml.

 

Whisky

 

Számomra a whiskykhez ajánlott poharak között van az a fajta, ami szerintem a legszebb párlatpohár evör. Először inkább az általános whiskys pohárról ejtenék néhány szót. Az ital fogyasztási szokásaihoz hozzátartozik a jég is, többek között emiatt ajánlott a zömök, vastag falú pohár, mely nem engedni lefagyni az ujjainkat. Persze nem csak az ujjainkról van szó, így lassabban olvad a jég, kevésbé vizezi fel a whiskyt. Az űrtartalom ne legyen több 2 dl-nél, ebben még elegánsan elfér kedvencünk még bőséges jegelés mellett is. Vannak egyenes oldalfalú és enyhén kifelé dőlő verziók is, nagyrészt a whiskygyártó cég stílusában variálva. Találsz metszett kristályt, kerámiapoharat, hatszögletűt, vastagaljút és még millió verziót, lehet ízlés, márka és pénztárca szerint válogatni.

 

glencairn.jpg

 Glencairn glass, egy pohár ami üresen is elbűvölne...

 

E mellett egy másik típus az, ami nemcsak megmaradt a whisky mellett, de mára elválaszthatatlan lett tőle. Ez egyfajta kehely, melyet még 2001-ben fejlesztett ki a Glencairn, hogy a Rézisten áldja meg őket! Egész egyszerűen szerelmes vagyok ebbe a pohárba! 175 ml-es lágy vonalú, de mégis határozott tulipánbimbó forma, vastag, biztos talpazat, mely a kehelyhez már véknyabban csatlakozik. Az ital textúrája, színe hibátlanul megmutatkozik benne, illatvezető kialakítása pedig tökéletes. Sokszor veszem észre magam, hogy csak gyönyörködöm benne, ahelyett, hogy a többi érzékemet is megjutalmaznám az itallal. Hja, kérem ez a pohár már művészet...

 
wayfair_com.jpgAsztali tequila szett. Citromot a fejére! (fotó: wayfair.com)

 

Tequila

 

Te hogy iszod a tequilát? Van az asztalon sótartó is, citromszeletekkel? Igen? Akkor kitalálom, valószínűleg egy shot-os pohár lesz a társuk. Minél magasabb színvonalú tequilát iszol, annál nagyobb valószínűséggel fogod elhagyni ezt a szertartást. Egész egyszerűen nem lesz rá szükséged. Főleg ha az érleltek (reposado, anejo) közül fogsz választani. Annyira tele vannak ízekkel, zamatokkal, hogy kár lenne azt bármivel is elfojtani.

 

 

wine_enthusiast.jpg Tequila el chic (fotó: Wine Enthusiast)

 

2002 márciusában választották meg a tequila hivatalos kóstolópoharának a Riedel Ouverture Tequila poharát (fenti képen). Ez a pohár leginkább egy pezsgős flőtére hasonlít, karcsú megjelenése, hosszú szára elegánssá teszi a kortyolgatás pillanatait. Enyhén domborodó hasrész és szűkülő szájrész jellemzi, nagyjából 200 ml űrtartalmú. A mexikói tequila gyártók és szakértők úgy ítélték meg, hogy ezzel a pohárral lehet a legszebben megmutatni az italuk szépségeit. Természetesen, ahogy más párlatoknál, itt is használhatod a mélyebb, öblösebb poharakat is, akár egy borospohárról, akár egy ballon pohárról legyen szó.   

 

Néhány általános tanács a poharakkal kapcsolatosan.

 

A kitöltött párlatunkat hagyjuk egy kicsit magához térni, kiszellőzni, főképpen igaz ez az érlelt fajtákra. Friss levegőre, nagyobb légtérbe jutva lesz lehetőségük a palackba betömörödött erősebb, markánsabb illatoknak is fellazulni, felhígulni, így már nem lesz zavaró a jelenlétük, sőt.

Az italt mindig csak a pohár legszélesebb részéig töltsük. E fölött pont az illatok felszabadulását, áramlását akadályozzuk meg, értelmetlenné téve az adott pohár használatát. Nem beszélve arról, hogy milyen kellemetlen a pohár tetejéről leszürcsölni az italunkat…

Ha túl hideg a párlatod, a poharak gömbölyded részét pihentesd a tenyeredben, tested hője finoman fogja melegíteni.

Ne használj színes poharakat, nagyban befolyásolja az itallal kapcsolatos elvárásainkat. A színekhez tudat alatt is kötünk gyümölcsöket, ízeket. A másik pedig az, hogy egy ágyas, vagy érlelt párlat adta többletet, a saját színét dobjuk ki az érzékeléseink lehetőségei közül ezáltal.

Óvatosan koccints és lehetőleg ne a pohár szájával, hanem a legszélesebb részével, így a legszebb a kristálypohár csengése. Ja, és közben nézz a másik szemébe, mert különben 7 év rossz… lesz a büntetésed! :-)


tulipanpoharak.jpg

Gyönyörű vonalak csábítanak

 

Pálinka

 

Talán már te is elégedett tulajdonosa vagy néhány pálinkás tulipánpohárnak, túllépve a nagyapától megörökölt stampedliken. (Ki ne dobd, nekem is van néhány a nagyszülői hagyatékból, féltve őrzöm és használom őket!) Ha még nem, szerezz be bátran néhányat, 400 Ft körül már kaphatóak, nem vészes az áruk. Ha eddig csak a pálinka ízére figyeltél, akkor egy ilyen pohárral a kezedben (az orrod alatt), tuti kinyílik a gyümölcsök illatának egy új kapuja! Meglátod, egyre jobban kiismered magad a minőségi pálinkák között, észre fogod venni a különbséget az azonos gyümölcsök különböző főzdei reinkarnációi kapcsán. Ebben a pohárban sincs nagyobb trükk, mint az eddigiekben. Kiszélesedő illatfogó rész, mely először kissé összeszűkül, majd újra kinyílik, hogy több levegővel keveredve élménnyé tegye az illatolást. A formai világ enyhe különbsége mellett inkább az űrtartalom az, amiben eltér az eddigiektől, mivel az kb. 80-90 ml. Szinte ikertestvérek a grappás pohárral, melyet arról tudsz megkülönböztetni, hogy kerekebb hassal rendelkezik a lágy hullámok helyett. Nem lesz tragédia, ha felcseréled őket. :-)

 

Igyál bármilyen pohárból is, a minőséget és a mértéket mindig tartsd szem előtt!

 

 

Ha tetszett amit olvastál, ne légy rest másokkal is megosztani, vagy nyomni rá egy lájkot

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr9714093689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő