P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

A tudás gyümölcse

Ádám és Éva, Aphrodité, Tell Vilmos, Isaac Newton, Hófehérke, Steve Jobs, New York, Szabolcs megye. Vannak nevek, helyek, melyeket azonnal össze tudunk társítani egy fogalommal, vagy mint esetünkben, egy gyümölccsel. Igen, most az almáról lesz szó. Meg a pálinkájáról.

 almaszog.jpg

 

Hatalom, tudás, termékenység. Sokféle szimbólumot rejt magában az alma. Gyakorlatilag már Kr.e. 6500 körül is jelen volt az emberiség életében ez a gyümölcs. Különböző korszakok, különböző kultúrák más és más jelentést társítottak hozzá, vagy alakítottak ki vele különböző hagyományokat babonákat. A vashiányosok gyógyításához nem kellett más, csak egy vasszögekkel teleszurkált alma, amit aztán a betegnek el kellett fogyasztania. Na persze szögek nélkül... A rómaiknál jellemzően a lakomák végét az alma felszolgálásával jelezték, míg nálunk a szentelt almával a torokfájást gyógyították. Az almás babonák és hiedelmek száma végtelen. Ha tudni szeretnéd, hogy ki lesz a jövendőbelid nem kell mást tenned, mint éjfélkor egy almát meghámoznod, majd az egyben levágott héjat a hátad mögé dobnod. A padlón tekeredő almahéj életed párjának kezdőbetűjét fogja formázni. Kipróbáltam. Háromszor is. Egy bejött, a másik kettőt még keresem… :-)

 

 


orszagalma.jpg

 

 

Egy keresztény hagyomány úgy véli, hogy Krisztus keresztfáját abból a fából ácsolták, mely a Tudás fájáról leszakított gyümölcs magjából sarjadt. Ha már a Tudás fája, az alma közepén lévő magház ötágú csillagot, pentagrammát képez, amely a tudás jelképe. A kelták szerint a másvilág, a termékenység és a házasság gyümölcse. A kínaiknál a béke és harmónia szimbóluma, az almavirág pedig a szépségé. Az országalma az uralkodást, a teljes birodalmat jelöli, nem véletlenül szerepel a koronázási jelképek között. Sőt, nem csak nálunk, hanem az angoloknál, lengyeleknél, oroszoknál, illetve a dánoknál is többek között. A XVIII. században a Károlyiak családfája almafa, melynek minden gyümölcsére egy-egy nemes utód neve került, hirdetve, hogy „nem esik messze az alma a fájától”.

 

A mai kor utódai is nagy valószínűséggel az almával ismerkednek meg legelőször, mivel a hozzátáplálás jellemzően almapürével kezdődik. Talán nem véletlen, hogy Kosztolányi is így ír róla.

 

Mindenki fölött álló, igaz, megunhatatlan. Iz, amely hüsit és melegit, komoly zamat, mely táplál mindörökké. Az anyacsók zamata...

 Szóval már kisbabaként is elkezdjük szeretni ezt a gyümölcsöt. Termesztjük is lelkesen, na jó, nem csak miattuk, inkább a sokféle felhasználhatósága és jól tárolhatósága miatt. Nem is olyan régen olvastam, hogy még a feldolgozásából származó melléktermék az ún. almatörköly (kipréselt alma szárazanyag maradványa, mag, héj, szár) is milyen széleskörűen hasznosítható. Okés, azt tudta az ember, hogy lehet komposztálni, illetve az állatok takarmányozására is használható. Emellett viszont nagyon jól működik gombatermesztés táptalajaként, és táplálékkiegészítők kedvelt rosttartalom növelő alapanyaga is. Sőt, emiatt nagyon jó pektin előállításához is, amit leginkább a lekvárok, vagy más zselésítést kívánó élelmiszerek készítésénél tudnak felhasználni. Az alma magjából pedig olajat tudnak sajtolni, ami a kozmetikai és gyógyszeripari cégeknek okoz örömöt és profitot.

 

Hazánkban az almából 2016-ban 497.000 tonna termett és a nyers fogyasztás, a gyümölcslé, a szörp és más élelmiszeripari termékeken kívül még, ki nem találnád, szeszipari felhasználásra is jutott belőle 4354 tonna.

  Helyben vagyunk. A magyar termesztés kb. 60% Szabolcsban zajlik, így érthető, hogy miért is itt született meg eredetvédett pálinkánk, a szabolcsi almapálinka. De hogyan jutunk el a pálinkáig?

 


almavirag.jpg

 

Az almafa kb. 4-5 éves korára ér el odáig, hogy élvezhessük gyümölcsét. Enyhe rózsaszín virágai lassan kifehérednek és a beporzást követően kezdődhet a csoda. Nem tudom ki számolta meg, de biztosan ráért, hogy az almatermésűeknél a diónyi nagyság elérésig 1 millió sejt képződik. Ha elérte ezt a számot, az osztódás megáll és elkezdődik a sejtmegnyúlás szakasza. Szóval elkezd nőni. Ahhoz, hogy éretten leszedhessünk egy almát kb. 50 levél által termelt energiára van szüksége. Ha ez is megvan, akkor jöhet a szüret. Unalomig ismételt frázis, hogy csak a tökéletesen érett gyümölcs a megfelelő a pálinkák alapanyagának. Nos ez így is van, csak az almánál lesz egy kis előnyünk az érettség kivárása kapcsán. Ugyanis utóérő gyümölcsről beszélünk, mely a leszedését követően is tovább érik még egy darabig. Ha tudni szeretnéd, hogy ez mit is jelent, illetve hogyan tudjuk ezt kontrollálni, akkor ne légy rest ide kattintani. Tippek, trükkök, hogy a legtöbbet hozd ki az almából.

 

Mosni moss, de ne magozz! Tudom, már úgy megszoktad a nyáron, hogy a meggyet, cseresznyét, kajszit, szilvát magoztad, de itt sokkal könnyebb dolgod lesz. Nem kell eltávolítanod a magházat, ne dobjunk ki az ízekből semmit. Persze a válogatást és a mosást most se lógd el! A héj is marad a helyén! Viasztartalma, valamint az alatta húzódó sejtsorok ízanyagai alakítják ki legjobban a pálinkád karakterét. Apropó héj… Ha hozzá tudsz jutni egy léüzemből, vagy konzervgyárból almatörkölyhöz, ne hagyd ki a lehetőséget, cefrézd be, gyönyörű a pálinkája. Egy kis víz itt már nem fog ártani neki, mivel önmagában nagyon száraz lenne az erjesztéshez. Egy nagyon mély tónusú, zamatos és nagyon almás párlatot kaphatsz belőle. Akár az almatörkölyről, akár magáról az almáról beszélünk, kihagyhatatlan a pektinbontó használata! Ahogy az almatermésűeknél (körte, birs) azt már megszokhattuk, az általános 2 gramm/100 kg mennyiség helyett, nyugodtan használd ennek akár a 2-3-szorosát is! Ugye mondanom se kell, hogy az almát ledaráljuk a cefréhez… Mérd meg a savtartalmat is, mely igencsak eltérő lehet a különböző nyári, vagy őszi almafajták között. Bármilyen fajtá(ka)t dolgozol is fel, a 2,8-3,2-es pH értéket állítsd be. Aztán jöhet a fajélesztő! Ne hagyd magára, egy kis tápsóval segíts neki, hogy minél teljesebb lehessen az erjedés.

 

Akár tornyos, akár kisüsti módszerrel főzöd le a cefrédet, gondosan figyelj a különböző frakciók elválasztására. Ha még egy kis csavart akarsz belevinni az almapálinkába, érleld még fahordóban egy ideig. Nagyon szereti. Meg utána mi is.

 

 

almakert.jpg

 

Meg merem kockáztatni, hogy ha van egy kis kerted, akkor egy almafát biztos találnék benne. Tudod a fajtáját? Nem, csak az ízét szereted?! Semmi gond, ha esetleg már tudatosabban szeretnéd folytatni az almával és pálinkájával az ismerkedést, adok neked néhány fajtatippet. Nem igaz az, hogy az almapálinka egy semleges, neutrális pálinka! A viasz mennyisége, a gyümölcssavak aránya, a különböző fajták jellegzetességei mind-mind egyedivé teszik azt. Ne hidd el nekem, próbáld ki!

  

Gála – üdítő, élénk, gyümölcsös

Artemisz – kifejezetten borízű

Simonffy piros – könnyed málnakaraktert is felfedezhetsz benne

Florina – édeskés, illatos, fűszeres (személyes kedvencem)

Jonathan – gyerekkorod almája, örök klasszikus

Mutsu – jó cukor/sav arány, fűszeres zamat

Húsvéti rozmaring – enyhén savanykás, nagyon viaszos

 

Ez csak a jéghegy csúcsa, több ezer almafajta bőségéből válogathatunk kedvünkre. A fentieket viszonylag könnyen beszerezheted, a legtöbb megtalálható a hazai termesztőknél. Azt se bánd, ha több fajtából tudsz csak elegendő mennyiséget beszerezni. A többféle karakter találkozásánál tudnak ám csak igazán egyedi dolgok születni! Kóstolgass és tervezd meg tudatosan az almapálinkádat! Még nem késő belekezdeni…!

 

Ui.: Október 30. az alma világnapja, koccints rá egyet!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr514291921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) marillenknödel (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (16) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (2) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vásárlás (1) vegyigyümi (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő