P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Fagyhalál a gyümölcsösben

A túl hideg valahogy sosem kedvez a pálinkának, bármilyen életszakaszában is van. A fagyasztóból kivett pálinka íze, illata bezárkózik, szinte semlegesre tompul. A cefre erjedésekor a túl hideg miatt a fermentáció folyamata nagyon lelassul, akár le is állhat. Mi történik ha a „fogantatása” pillanatában éri a negatív hősokk? Az eredménye nem hagy hidegen, abban biztos lehetsz… 

Kora tavasz, simogató lágy szellők, cirógató napsugarak, madárcsicsergés és kipattanó rügyek. Igen, kezdünk bezsongani, vége a télnek, újjászületik a természet. Beindul az aktív anyagcsere a gyümölcsfákban is, kezdetét veszi a virágzás előkészítése, a gyümölcsök termésének kiindulópontja. Ebben az időszakban nem a károkozó rovaroktól kell tartani az ültetvényekben, hanem egy másik veszély fenyegeti a cefrébevalót. Így van, ilyenkor a kora tavaszi fagyok jelentik a legnagyobb problémát. Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg, az egyik a szállított (advektív), míg a másik a kisugárzásos (radiációs) fagy. A szállított fagy sem kamionnal érkezik, egyszerűen nem más ez, mint a hideg légáramlat, a fagyos szél. A kisugárzásos fagy már egy kicsit összetettebb. Része van benne a talajnak, pontosabban annak a hőmennyiségnek, melyet a nap folyamán a napsugárzás segítségével begyűjtött, elnyelt. Ezt a hőt sugározza ki magából az éjszakai időszakban, melynek sebességét erősen befolyásolja az éjszakai lehűlés mértéke és a nappali felmelegedés nagysága. Minél kisebb volt a felmelegedés és vele szemben minél hidegebb az éjszakai lehűlés, annál gyorsabban merül le a talaj hőtartaléka. Magyarán a gyors hőleadás, gyors lehűlést jelent, azaz nagyobb a fagyveszély.

 

Persze a gazdák sem adják olyan könnyen a még meg sem született gyümölcsöket. Az apró trükköktől az egészen komoly felszereltséget igénylő megoldásokig sok védekezési mód rejtőzik a tarsolyukban.

 

Milyen jó is lenne, ha be tudnánk takargatni minden gyümölcstermő növényünket egy jó nagy paplannal… Nevetni fogsz, van ilyen, pontosabban hasonló megoldás is, amelynek során a szamócát tudják így védeni a hidegtől. Jellemzően fekete fóliával borítják be a palántákat. A fekete szín itt nagy szerepet játszik, mivel ez az a szín, mely a legtöbb hőenergiát tudja felvenni, ezáltal a lehűlés idején hosszabban tudja azt kisugározni. Sajna nincs az a fóliamennyiség, mellyel az összes alma-, körte-, vagy szilvafát be lehetne takargatni. Viszont a sötétebb talaj, már a színe miatt is szintén segítség nekik is, ami napközbeni öntözéssel elérhető. Sőt, ha nem egyenletes a felszín, hanem göröngyös, bordázott, akkor a nagyobb felület miatt még további hőmennyiség ejthető csapdába.

 

Az öntözéses módszernek van egy másik hatása is. Persze itt már nagyobb mennyiséget kell használni, nem csak a felszínt akarjuk sötétíteni. A bőséges öntözés virágzáskésleltető hatással bír, mivel a talajból párolgó víz hőt von el a környezetétől, lehűtve azt. Ez lelassítja a fák életfunkcióit, így a virágzás kezdetét is. Így akár 1-2 héttel is lehet késleltetni a virágzást, ami lehet, hogy pont elegendő ahhoz, hogy átvészeljük a fagyos időszakot.

fagyrugy.jpg

Nem is öntözésnek mondanám, hanem inkább vízpermetezésnek azt a módszert, amikor finom porlasztású, kis intenzitású szórófejekkel juttatják az apró vízcseppeket a fák koronájára. Ez hogyan tud segíteni? Amikor ez a vízpermet ráfagy a növényre, akkor hő szabadul fel, így az öntözött felület nem csökken 0 Celsius fok alá, ergo nem fagy el, ugyanis 1 gramm víz megfagyásakor 80 cal hő keletkezik. Így akár -7 Celsius fokig védelmet tudunk nyújtani. Persze ez csak akkor eredményes, ha folyamatos a permet, amíg a jég le nem olvad. Csodálatos a fizika, nemde? Persze van a gonosz fizika is. Ha túl sok jég rakódik rá az ágakra, akkor a gravitáció is tud ám győzedelmeskedni. Nem bírják az ágak a túl nagy terhelést és letörnek, vagy meghasadnak a súly alatt. Szóval csak okosan.

 fagytuz2.jpg

Otthon te is kaptad télen azt a mondatot a szüleidtől, hogy „Csukd, be az ajtót fiam/lányom, nem az utcát fűtjük!”? Én igen. Ez jutott eszembe arról a fagy elleni védekezésről, amikor az ültetvény sorai között gáz-, vagy olajkályhákkal kezdenek fűteni. Elképesztően gyönyörű, nagyon látványos! De. Iszonyúan költséges és a hatásfoka sem a legjobb. Elméletileg -4 Celsius fokig tud hatásos lenni, nagy mennyiségű tüzelőanyag felhasználása mellett. Ami máris nem igaz, ha intenzívebb légmozgás történik a védeni kívánt területen.

 

Tűz helyett füst? A ködképződés hivatott a talajból kisugárzó hőt visszatartani és csökkenteni a hőmérséklet gyors csökkenését. Több-kevesebb sikerrel, hiszen a szél itt is ellenséggé válik. Egy magyar fejlesztésű gépben összegyúrták a különböző technikákat és így sokkal nagyobb hatásfokkal tudtak védekezni. A füstképződés során (égetés) keletkezett hőt a füsttel és mellette vízpermettel elegyítve terítik szét a gyümölcsösben. Mindezt mobilan, egy traktor után kötve, hogy a teljes területen érezhető legyen a hatása. Így a hő közvetlenül melegít, míg a füst és a vízpermet csökkenti ennek a hőmérsékletnek a gyors elillanását. Relatíve gyors eltűnésről beszélünk, kb. 30 percig nyújt védelmet egy egyszeri használat, ami viszont elegendő lehet a kora hajnali órákban, vagy ha kell  mehetünk akár több kört is.

 

eprugy_agroforum.jpg

elfrugy_agroforum.jpg

Fent: ép rügy  lent: elfagyott rügy (fotó:agroforum.hu)

 

Te mit tudsz tenni a kiskertedben, hogy legyen az asztalra és a cefrébe is gyümölcsöd? Ha van még hó, akkor azt taposd le a fák alatt, mindig amikor frissen esik. Ha ezt a keményre taposott havat szalmával, mulccsal beborítod, akkor sokáig nem olvad el, így tovább hűti a fa alatti föld hőmérsékletét. Az így lelassult anyagcsere miatt akár egy héttel is kitolható a virágzás megindulása, nagyobb eséllyel megúszható a hajnali fagyos időszak is.

 

Persze már a fák telepítésével is megkönnyítheted a dolgod, kerüld a fagyzugos területeket, mélyen fekvő völgyeket, ahol megül a hideg. Hagyd magasabbra a fák koronáját és válassz fagytűrő, vagy kései virágzású  fajtákat ha teheted. Ha mindez megvan, akkor a többit bízd a méhecskékre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parlatvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr5014719489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő