P á r l a t v e z e t é s

pálinkatúra az otthonodban

Fagyhalál a gyümölcsösben
Fagyhalál a gyümölcsösben

A túl hideg valahogy sosem kedvez a pálinkának, bármilyen életszakaszában is van. A fagyasztóból kivett pálinka íze, illata bezárkózik, szinte semlegesre tompul. A cefre erjedésekor a túl hideg miatt a fermentáció folyamata nagyon lelassul, akár le is állhat. Mi történik ha a „fogantatása” pillanatában éri a negatív hősokk? Az eredménye nem hagy hidegen, abban biztos lehetsz…  

...

Mi kerül ennyibe egy vadgyümölcs pálinkáján?
Mi kerül ennyibe egy vadgyümölcs pálinkáján?

Az a csúnya matek beférkőzött a pálinkák világába is. Milyen pici az üveg és mégis milyen nagy az a szám a cédulán… Vajon milyen gonosz képlet alapján számolják ki a végső árát egy magától termő, az erdőben bárki által leszedhető vadgyümölcs pálinkájának?

...

Koktélok világa
Koktélok világa

Mi kell egy emblematikus, ezerarcú és minden szempontból igazán színes italhoz? Az udvar legtökösebb harci kakasának tollai, egy mexikói királylány és a szesztilalom ínsége. De lehet, hogy egyik se. Inkább a lepárlás és a hordós érlelés csodái és igazán színpompás gondolatok egy bartender fejéből. Párlatok és kreativitás, koktélok a pohárban.

 

bloddym.jpg

Ha voltál kollégista, vagy csaptad már szét magad osztálykiránduláson, tanulmányi úton, vagy ...

A tudás gyümölcse
A tudás gyümölcse

Ádám és Éva, Aphrodité, Tell Vilmos, Isaac Newton, Hófehérke, Steve Jobs, New York, Szabolcs megye. Vannak nevek, helyek, melyeket azonnal össze tudunk társítani egy fogalommal, vagy mint esetünkben, egy gyümölccsel. Igen, most az almáról lesz szó. Meg a pálinkájáról.

...

Poharak és párlatok párosodjatok!
Poharak és párlatok párosodjatok!

Pohár, s tampedli , flőte, grappás, tulip , kehely, tumbler, ballon meg a többi… Szerintem már rájöttél, hogy mi a közös a felsoroltakban. Igen, így van, mindegyikből ihatsz. De melyik párlatot melyikből érdemes? Van erre szabály?

 

...

Így fejtsd meg a címkék titkait!
Így fejtsd meg a címkék titkait!

Egy művelt muslica sohasem találomra vesz le a polcról egy palack jófajta párlatot! Címkét olvas, értelmez és dönt. Jó ha te is megismered, hogy mit takarnak a szeszes kifejezések, hogy tudd, legközelebb milyen stílusú italt válassz!

...

Zümmögő pálinkabarátaink
Zümmögő pálinkabarátaink

Ha eltűnnek a méhek, négy év és vége az emberiségnek?! A méhek végzik a világon élő növényfajok 80%-ának a beporzását. Egyetlen méhcsalád 30 millió virágot képes beporozni naponta. Nem kis meló, hatalmas eredménnyel. Mi lenne a mi pálinkafáinkkal nélkülük? 

...

Világuralomra törhet a pálinka?
Világuralomra törhet a pálinka?

A pálinka Magyarországon világhírű! Fanyar humorú mondat, amelynek valljuk be, van igazságtartalma. De azért nem esszük olyan forrón a kását és nem isszuk olyan hidegen a pálinkát! Törekvések, kísérletek, sőt sikerek is vannak a külföldi piacok elérésében. Vannak érdekes tételek! Gondolnád, hogy Ugandában is főznek pálinkát? Jackfruitot mindenkinek!

...

Tetszel nekem, de hogyan jellemezzelek?
Tetszel nekem, de hogyan jellemezzelek?

Telt, kerek, simulékony, puha, lágy és emlékezetes. Jól hangzik? Elég izgalmasnak tűnik! Cseres, jellegtelen, csípős, tartózkodó és igencsak lapos. Na ez már kevésbé mozgatja meg a fantáziámat. És a tiédet? Ja, természetesen pálinkákról beszélünk. Úgy, mint ahogyan egy bíráló teszi azt egy versenyen. Furcsa? Ismerd meg a hátterét és nem lesz az!

...

P á r l a t v e z e t é s

Útikalauz a pálinkák és párlatok világában. Szélesedő szeszes látókör, művelt muslica képző. Virtuális vitrinek és polcok, élő kóstolóestek.

Friss topikok

Címkék

afrika (1) alkoholfok (2) alma (1) ananász (1) aperitif (1) aranyérem (2) árcédula (1) aromatornyos (1) ballonpohár (1) banán (1) barack (1) barackmag (1) bécs (1) beporzás (1) besztercei (1) bírálat (1) bloody mary (1) borház (1) borkóstoló (1) borpárlat (1) borseprő (1) borzag (1) brandy (1) bronz (1) bronzérem (1) cask strenght (1) cefre (2) cefrehiba (1) cefrés hordó (1) cefrézés (3) címke (1) cirpi (2) cocktail (1) cognac (1) cseresznye (1) cserszegi fűszeres (1) cukor (1) czetis ház (2) debreceni muskotály (1) desztilláció (1) digesztív (1) dunabogdány (1) egeres pálinka (1) egymenetes (1) élesztőzés (1) előpárlat (1) erdély (1) erjesztés (4) érlelt (1) erősítőfeltétes (1) esszencia (1) ezüst (1) ezüstérem (1) fagy (1) fagykár (1) fahordó (1) feldolgozás (1) flambírozás (1) florina (1) flőte (1) foszforsav (1) főzés (1) főzőmester (1) gála (1) gin (1) ginfesztivál (1) ginmarkt wien (1) glencairn (1) gönci (1) gyümölcs (1) gyümölcsbor (2) gyümölcsfeldolgozás (1) heim sütöde (1) húsleves (1) irsai olivér (1) jackfruit (1) james bond (1) jonathan (1) kajszibarack (1) kecskeméti (1) kedvezmény (1) kén (1) kisüsti (2) kökény (1) koktél (1) kondenzáció (1) konyak (1) konyakmelegítő (1) kóstolás (1) kóstoló (2) kóstolóest (2) kotyogó (1) külföld (1) kuruc (1) labanc (1) leányfalu (1) lekvár (1) lepárlás (1) macskajaj (1) magozás (2) majombarack (1) mangó (1) margarita (1) marillenknödel (1) martini (1) másnaposság (1) méh (1) méz (1) mézes (1) mirabolán (1) mixto (1) nyírfabor (1) nyírfacsapolás (1) nyírfavíz (1) oktatás (1) ópálinka (1) opálos (1) országkóstoló (1) pálinka (18) pálinkabírálat (1) pálinkablend (3) pálinkacímke (1) pálinkaest (4) pálinkafa (1) pálinkafőzés (2) pálinkahiba (1) pálinkaképzés (1) pálinkakiválóság (1) pálinkakoktél (1) pálinkakóstoló (1) pálinkaminősítés (1) pálinkatörvény (1) pálinkaverseny (2) pálinka nemzeti tanács (1) pálinka tanfolyam (1) párlat (1) pektin (1) pektinbontó (1) pnt (1) pohár (1) pölöskei muskotály (1) pontozás (1) recept (1) reidel (1) reposado (1) rügy (1) sárgabarack (1) scotch (1) seprő (1) seprőpárlat (1) sepsiszentgyörgy (1) single cask (1) single malt (1) szauna (1) szeszpiac (1) szilva (2) szilvapálinka (1) szőlő (1) szomolyai (1) tanács (1) tápsó (1) tengeribarack (1) tequila (3) tipp (1) törköly (1) tulipánbimbó (1) tulipánpohár (1) utópárlat (1) vackor (1) vásárlás (1) védekezés (1) vegyigyümi (1) vermut (1) vienna gin festival (1) virics (1) viricselés (1) vodka (1) vsop (1) whiskey (1) whisky (2) winston churchill (1) xo (1) zöldségpárlat (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása